Mejla

Lena Mellin

Sjöstedt är kaosets stora förlorare

Fick inte alls som han ville med Arbetsförmedlingen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jonas Sjöstedt utropar sig till vinnare i den förvirrande striden om Arbetsförmedlingen.

Det är fel.

Han är en förlorare.

Nerkokat till sin hårda kärna handlade den högröstade och stundtals obegripliga konflikten om Arbetsförmedlingen om två saker.

Den första var tidsplanen. Resultatet är att regeringen och deras samarbetspartier har gått kritikerna till mötes på den punkten. Förändringarna skjuts framåt i tiden ett år, till valåret 2022.

Det har också handlat om på vilken laglig grund som Arbetsförmedlingens framtida lokala och regionala verksamhet ska bygga.

Enligt Januariavtalet, som alltså S, MP, C och L står bakom, skulle det vara Lov, lagen om valfrihetssystem. Den låg till grund för den starkt kritiserade, och ganska misslyckade, verksamheten med coacher i Arbetsförmedlingens regi.

 

Regeringen och dess samarbetspartier överger nu även den ståndpunkten för att slippa en misstroendeomröstning om arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). ”Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska inte vila på Lov”, skriver Januariavtalets fyra partiledare i en debattartikel i Aftonbladet där de förklarar att de backat och gått delar av oppositionen till mötes.

Dessutom ska kontrollen över de framtida kontoren skärpas jämfört med tidigare planer.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

På samtliga dessa tre punkter går regeringen och samarbetspartierna C och L Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes. Även V ville bli av med Lov.

Däremot får Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt inte igenom sitt helt avgörande krav som var ”stoppa privatiseringskaoset”.

Det kommer inte alls att stoppas, tvärtom.

 

Enligt debattartikeln där januaripartiernas ledare lägger fast sin nya ståndpunkt om Arbetsförmedlingen ska matchning och ”rustande insatser” ”i huvudsak utföras av fristående aktörer.” I väntan på det ska Arbetsförmedlingen ”erbjuda tjänster i egen regi fram till dess att fristående aktörer har etablerat sig i hela landet”.

Fristående brukar vara en sammanfattande beteckning för privat, kooperativ, ideell och kanske någon annan form av verksamhet. Däremot betyder det aldrig statlig. ”Privatiseringskaoset” enligt V kommer alltså att bestå.

Det inleds faktiskt redan nästa år. Då startar, helt enligt plan, 32 pilotprojekt inom Arbetsförmedlingens ram. De ska, oavsett vad Vänsterpartiet tycker, göras på basis om lagen om valfrihetssystem. Privat igen, alltså.

 

Vänsterpartiet har inte mycket att yvas över för sina insatser under kaoset kring Arbetsförmedlingen. De påstår att de har de arbetssökande i fokus.

Det tror jag inte på. Jag tror att de har Vänsterpartiet i fokus och V riskerar att bli bortglömt om de inte bråkar med jämna mellanrum.

De eventuella förbättringar som de arbetssökande kommer i åtnjutande av om tre år har i så fall Moderaterna och Kristdemokraterna stått för i betydligt högre grad än Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet slår sig också för bröstet för att Arbetsförmedlingen får mer pengar nästa år. Det fick de redan i Januaripartiernas budgetförslag, om någon undrar.

 

Till sist. I söndags satt Jonas Sjöstedt och gnällde i SVT:s ”Agenda” över att januaripartierna inte pratade med honom. Han hävdade att en minoritetsregering måste göra det.

Han har fel igen. Det är helt onödigt – om minoritetsregeringen inte vill det. De kan prata med ett eller flera andra partier och det är just vad de gjort.

Jonas Sjöstedt har visat sig vara beredd att fälla en S-minister med hjälp av Sverigedemokraterna. Det talar han inte högt om men fakta är att M, KD, SD och V måste vara överens om de ska kunna rösta ner januaripartierna eller fälla en minister.

Att Sjöstedt talar tyst om sällskapet är inte konstigt. Men hur trivs han där? Jag undrar.

PODD Lena Mellin om striden kring Arbetsförmedlingen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om uppgörelsen runt Arbetsförmedlingen – och om vem som egentligen gick vinnande ur striden.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Januariavtalet (JA)

Stefan Löfven

Lena Mellin