Mejla

Lena Mellin

Carl Bildt är ute och cyklar

Det saknas inte el i Sverige – tvärtom

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Carl Bildt är ute och cyklar, skriver Lena Mellin.
Carl Bildt är ute och cyklar, skriver Lena Mellin.

KOLUMNISTER

Carl Bildt pratar i nattmössan. Sverige lider inte av elbrist efter en blåsig, snöig och varm vinter.

Det handlar om helt andra saker.

Häng med, som min kollega Robban Aschberg skulle sagt.

Den förre stats- och utrikesministern tycks vara undersysselsatt.

Med anledning av att oljekraftverket i Karlshamn, Blekinge, sparkat igång produktionen igen twittrar han:

”Det är något fel när man tvingas att dra igång det gamla oljekraftverket i Karlshamn för att klara elförsörjningen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”

Det var inte mycket rätt där. Det råder ingen brist på el och Miljöpartiet har ingenting med saken att göra. Däremot kanske det är något som är lite fel, eller i alla fall inte fungerar optimalt. Men det har med tekniken att göra, inte politiken.

Så här ligger det till – i grova drag enligt personer kunniga på området som jag talat med.

Vi har en lång, blåsig och snöig vinter bakom oss. Den har också varit mild i stora delar av landet. Behovet av el var lägre än normalt, inte bara på grund av den varma vintern utan också på grund av coronapandemin som gjorde att stora delar av industrin stod still eller gick på lågvarv.

Resultat: Massor av el till billiga priser.

Elpriset blev så lågt att kärnkraftverkens ägare stängde av fler aggregat än vanligt för revision, översyn. De görs normalt under sommaren då efterfrågan på el är låg.

Men de många revisionerna berodde i högre grad på att elen från kärnkraften fick säljas till underpris till följd av det låga prisläget än att fler reaktorer än vanligt var i behov av översyn.

Så långt är allt klart som korvspad, eller hur? Nu kommer vi till det som fick Carl Bildt att göra det som han är så bra på, att vara spydig på Twitter.

Vattenkraften produceras i norra Sverige. För att den ska få full effekt även i söder krävs något som vi för enkelhetens skull kan kalla stabilisatorer, andra kraftkällor som ser till att effekten hålls uppe, att det är kräm i eluttagen.

De finns bland annat i kärnkraftverken i södra Sverige (det är därför de svenska reaktorerna ligger där de ligger) och i olika anläggningar som används tillfälligt, det mest kända är oljekraftverket i Karlshamn.

Svenska kraftnät, ett statligt bolag som sköter elens motorvägar genom Sverige, har bett Ringhals att dra igång en avställd kärnkraftsreaktor. Inte för att det behövs el utan för att det behövs effekt, kräm. De betalar bra, 250 miljoner, och driften börjar i juli.

Allt klart, hittills? Då ger vi oss i kast med nästa komplicerande faktor. På grund av att mer än hälften av kärnkraftsaggregaten i Sverige står still för översyn uppstod det nyligen elbrist i södra Sverige. Alltså det fanns el, men inte till så låga priser som tidigare.

Därför sade Nord Pool, den nordiska elbörsen, till Uniper som äger Karlshamnsverket, att de borde sparka igång driften för nu kunde de sälja el till priser som är lönsamma för dem.

Karlshamnsverket.

Sagt och gjort, det togs i bruk i tisdags. På köpet fick Svenska kraftnät ytterligare en stabilisator så att elnätet fungerar så bra som möjligt även i södra Sverige.

Sverige producerar hysteriskt mycket billig el även nu, men det nationella nätet fungerar inte optimalt på grund av att mest el produceras i norr och att kraftöverföring är komplicerat och inte högeffektivt.

Mindre komplicerat är det att konstatera att Carl Bildt är ute och cyklar.

Fotnot: När Tyskland stänger sin kärnkraft 2022 går de över till stabilisatorer som drivs med gas.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl Bildt

Kärnkraft

Lena Mellin

Ringhals kärnkraftverk

Uniper

Energianvändning