Lena Mellin

Så tandlös är Putin just nu

Muttrar i stället för hotar – men för hur länge

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den ryske björnen låter sig självfallet inte skakas av att Magdalena Andersson och Ulf Kristersson är ense om att Sverige tillhör Nato.

Men ändå verkar Ryssland nu mer tandlöst än man kunnat befara.

Inte ens Putin hotar.

Den ryske presidenten kommenterade Sverige och Finlands kommande Natointräde på ett för honom ovanligt icke-konfrontativt sätt.

Vi var varken nazister eller knarkare eller krävde omedelbara åtgärder.

– Utvidgningen av den militära infrastrukturen till detta territorium kommer definitivt att föranleda ett svar från oss. Och vi får se vad det kommer att bli, beroende på vilka hot detta skulle utgöra för oss, sade Vladimir Putin.

Lite mesigt för att vara honom.

Någon timme tidigare hade statsministerkandidaterna Andersson och Kristersson uppträtt tillsammans i regeringskansliet. Bilden av Magdalena Andersson (S) och M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans i Rosenbad må glädja ett svensk hjärta. De båda regeringsbärande partierna är överens om att det bästa för Sverige är att gå med i Nato. Inte fortsätta som alliansfria.

Men den ryska björnen, Vladimir Putins Ryssland, låter sig svårligen imponeras av denna nationella enighet över den gamla blockgränsen. Det är inte en maktdemonstration av den magnitud som han är van vid.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Ändå förefaller det just nu som om Kreml är lite stukat. Mer tandlöst än väntat. Skälen är flera.

Reaktionerna på de svenska socialdemokraternas beslut om att byta fot från alliansfrihet till Nato var förvånansvärt lama.

Vice utrikesminister Sergei Ryabkov tycker visserligen att beslutet bygger på ”en falsk och förvrängd uppfattning om vad som händer i världen.”

Men uttalandet ackompanjerades inte av nya hot. Han sade bara:

– Moskva kommer inte att acceptera denna situation.

• Att Sverige och Finland går hand i hand mot ett Nato-medlemskap gör det besvärligare att hota och hata. Vi är helt enkelt fler och har en större landmassa tillsammans än var och en för sig.

Det försvårar också för Rysslands eventuella cyberattacker eller påverkansoperationer. Men kanske inte för påtänkta territoriella kränkningar. Det blir mer att hålla reda på.

• Anfallet på Ukraina går trögt. Ukrainska trupper pressar tillbaka de ryska anfallarna på flera ställen i landet. ”Specialoperatonen” har helt enkelt inte flutit på så bra som ryssarna räknat med.

Också det hämmar Ryssland om de skulle vilja ge sig på Sverige och Finland på något sätt. Det sannolika är i stället att de drar slutsatsen att de måste koncentrera sig på att vinna i Ukraina och att resten får vänta ett tag. Men osvuret är bäst. Putin är inte alltid lätt att förstå sig på.

I början av mars, tolv dagar efter Rysslands nya invasion av Ukraina, sade statsminister Magdalena Andersson att en svensk Natoansökan skulle destabilisera läget i norra Europa.

– I det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa, sade Andersson.

Sedan dess har hon ändrat sig. Eller uppfattar åtminstone alternativet som ännu sämre, att tillsammans med Ryssland vara de enda länderna runt Östersjön som inte är med i Nato.

Allting har sitt pris. Även att stå still. Just nu, dagen efter det stod klart att Sverige söker medlemskap i Nato och ett par dagar efter Finland också blev klart för försvarsalliansen muttrar ryssarna. Men hur länge nöjer de sig med det?

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE