Mejla

Britta Svensson

Rockräven Mick Jagger visar vad 70-plussare är kapabla till

Ron Wood, Mick Jagger och Keith Richards på The Dome at America's Center i St. Louis den 26 september.
Ron Wood, Mick Jagger och Keith Richards på The Dome at America's Center i St. Louis den 26 september.

KOLUMNISTER

Just nu är Mick Jagger, 78, mitt i turnén i USA med Rolling Stones.

Det är fascinerande att följa honom via sociala medier och konsertklipp på nätet.

Den gamla rockräven gör något helt nytt.

Under turnén, som inleddes 26 september, har Mick Jagger kallats ”en ålderstrotsande trollkarl” av en recensent. Han omnämns som en ”absurt energisk naturkraft” som ”fortfarande springer runt som en tonåring”.

Det är direkt häpnadsväckande att se klippen på nätet från konserterna. Jagger sjunger som han alltid har gjort. Han dansar oavbrutet, och visar upp sin vältränade kropp i tajta kläder. Han bara skojar med publiken när han låtsas bli andfådd och flämtar in i mikrofonen på ett överdrivet sätt.

 

Det finns ingen annan artist som haft en så lång karriär, på en sådan nivå, både musikaliskt och fysiskt. Mick Jagger omdefinierar helt vad en 70-plussare är kapabel till.

På nätet finns balladen ”Wild horses” från Stones konsert i St Louis. Jaggers röst låter hur bra som helst. Han har berättat om sina strikta träningsprogram, där han arbetar själv med rösten inför en turné innan bandet börjar repetera.

Jag minns en dokumentär om Jagger där det blev tydligt att hans jet set-liv inte betydde något, egentligen. Det var när han stod i en studio och sjöng som han var sig själv, fullt ut.

Men som nyss bortgångne trummisen Charlie Watts påpekade en gång, så räcker inte det för att ett band som Rolling Stones ska överleva så länge. Det är Mick Jaggers dansande som är den sista pusselbiten.

 

Jagger tränar tre timmar om dagen, sex dagar i veckan. Balett, styrkelyft, pilates, jogging och stretching, enligt en engelsk tidning. Han bedömer själv att han går och springer mellan en och två mil under varje konsert. 

Så i höst har de här 70-plussarna lagt tre till sju vilodagar mellan varje konsert för att orka. Jagger har berättat att konsertdagarna är minutiöst planerade, på ett närmast militäriskt sätt, för att allt ska fungera.

”Det är underbart att vara här, det är underbart att vara någonstans överhuvudtaget”, sa Jaggers vapendragare Keith Richards till publiken på SoFi Stadium i Los Angeles.

Han tänkte på det som tvingat Stones att skjuta upp turnén. På att han överlevt pandemin. På att få jobba igen. ”Det här är vad jag gör”.

Richards hår har blivit vitt, och han tog plats på scenen med pondusen hos en veteran som vet precis vad han håller på med.

I rörande bilder på sitt Instagramkonto visar Keith Richards upp sin loge, som byggs upp med samma inredning från arena till arena under USA-turnén.

Tända ljus, en bild på Jerry Lee Lewis, en låda näsdukar och en bukett rosor. Så mysigt, intimt och rart. En 77-åring vet förstås precis vad han behöver för att orka med turnéschemat.

Mick Jagger för sin del använder Instagram för att visa att han gör annat än att uppträda under turnén. Han tar ett glas på en bar i North Carolina, vandrar i en skog i Nashville och poserar på en balkong i Los Angeles.

Han ser så genuint lycklig ut på bilderna.

 


Mick Jaggers pappa var gymnastiklärare, och ansåg att sonen hade kunnat bli en framgångsrik idrottsman. Basket och cricket har nämnts. Pappan lärde tidigt ut vikten av att träna.
Stones spelar på fredag i Tampa, Florida. Sedan återstår sex konserter i november: Dallas, Las Vegas, Atlanta, Detroit, Austin och sedan Florida igen.
Kommer de att uppträda även 2022? Inget är klart än.
Nästa år är det 60 år sedan Rolling Stones bildades. Av de fem originalmedlemmarna är bara två kvar. Brian Jones dog 1969, och Charlie Watts tidigare i år. Bill Wyman, 85, lämnade bandet 1993.

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

Manliga gangsterfasoner ger kvinnor sämre pension

ÄMNEN I ARTIKELN

Mick Jagger

Åldrande

USA

The Rolling Stones