Mejla

Lena Mellin

En är rigid – den andra en kämpe

Därför beskrivs Lööf och Dadgostar så olika

KOLUMNISTER

Jag har gjort en iakttagelse under regeringskrisen. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar framställs som principfast och ordhållig i sin kamp mot fri hyressättning i nybyggda lägenheter.

Centerledaren Annie Lööf beskrivs däremot som styvnackad och halsstarrig. Hennes bestämda besked om att Centern vill att politiken ska utformas i mitten, utan inflytande från ”ytterlighetspartierna”, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, framställs inte lika positivt.

Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet såg till att regeringen fick sparken för ett utredningsförslag. Trots att de tidigare hotat att fälla regeringen om den föreslog något som liknade marknadshyror.

Är det principfast? Eller att på lösa grunder prognostisera ett utfall som man faktiskt inte känner till?

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under dagens partiledardebatt i riksdagen.

Annie Lööf underströk redan under valrörelsen 2018 att hon inte ville medverka till att Sverigedemokraterna fick ett avgörande inflytande över svensk politik. Det har hon hållit fast vid. Det var det avgörande skälet till att Alliansen sprack.

I Januariavtalet stoppades Vänsterpartiet in i samma fack som SD. V skulle inte ha ”inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

Annie Lööf och hennes parti har hållit fast vid det. Så sent som i tisdags sade partiets vice ordförande att ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet var uteslutet.

Men Lööf beskrivs alltså inte som rakryggad. Utan styvnackad.

I grenen principfast måste man nog säga att Annie Lööf leder över Dadgostar, i alla fall lite grann.

 

Men den intressanta frågan är varför Lööf och Dadgostar utmålas så olika.

En förklaring kan vara att Dadgostar är färsk som partiledare. En annan och viktigare tror jag är ordet ”marknadshyror”. Oavsett hur man beskriver utredningsförslaget så var det den glosan som Dadgostar använde. Hon sade också att de skulle drabba alla hyresgäster. Många skulle tvingas överge sina hem, påstod V.

Vem står inte bakom den som bekämpar den utvecklingen? Oavsett om beskrivningen är korrekt eller inte. Blotta tanken på skenande bokostnader ger iskalla kårar.

Annie Lööfs rakryggade kamp rör också något som många människor tycker illa om. Men till skillnad från Dadgostar vill hon inte stoppa utan behålla det.

Lööf vill utesluta två partier från inflytande. Det gäller kanske i högre grad Sverigedemokraterna än Vänsterpartiet. Men i alla fall.

Många uppfattar det som djupt orättvist. Ett slag i ansiktet på väljarna.

Rakryggad och iskall? Principfast och småfolkets hjälte. Politiken är inte alltid rättvis.
 


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Munskydd av
  Ett visuellt mycket tydligt steg mot en mer normal tillvaro tas i Italien i morgon. Då blir det möjligt att vistas utomhus utan att ha på sig munskydd. Vi gläds med dem. Och snart kommer det så kallade vaccinpasset så att vi kan åka till citronernas land om vi vill. Ta i trä.
 • Möte i Bonds spår
  G20-ländernas finans- och biståndsministrar träffas i Matera i södra Italien i morgon. I samma stad spelades den senaste Bondfilmen in som ännu inte haft premiär 2019. En garanti för ett rafflande möte? Kanske inte men garanterat intressanta vyer från den urgamla grottstaden.
 • Tiden är ute
  På tisdag går tiden ut för statsminister Stefan Löfven. Då måste han ge besked om han utlyser nyval eller bara blir entledigad från sitt uppdrag. I det senare fallet vidtar i så fall talmansrundor med oklar tidsåtgång. Blir det extraval kommer det antagligen att äga rum den 26 september.
 • Mötet som skulle avvärja
  Justitieminister Morgan Johansson (S) beställde utredningen om fri hyressättning som fällde regeringen. För att försöka undvika krisen kallades Hyresgästerna, de privata och kommunala fastighetsägarna till ett möte på onsdag. Om det blir av ändå är i skrivande stund oklart.
 • Digital Almedal
  Förra året ställdes politikerveckan i Almedalen in på grund av coronan. I år blir det en digital variant i fyra dagar med två tal per dag. Först ut är Dadgostar V) och Busch (KD), nästa söndag. Avslutar gör Löfven (S) och Kristersson (M). 2023 krymps veckan från åtta till fem dagar.
   
   

Veckans citat

”Efter omröstningen i riksdagen befinner sig Sverige i ett svårt politiskt läge”.

Stefan Löfvens första kommentar till att han fått sparken av riksdagen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Annie Lööf

Nooshi Dadgostar

Regeringskrisen

Lena Mellin