Mejla

Malin Wollin

Så vet du om du är en rågskalle

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Rågmjöl är inte schampo för fettskallar”, skriver Malin Wollin.
”Rågmjöl är inte schampo för fettskallar”, skriver Malin Wollin.

Jag har en god vän som i den här texten kan få heta Fredrika, för det är fint. Hon får ”se bra ut” att verka enkelt. Ni känner typen; duscha och hoppa i kläderna, springa ut genom dörren och ändå se ut som reklam. Jag kan lägga ner timmar och ändå se ut som om jag har ramlat på mascaran i en hemsk olycka.

Min vän föddes givetvis så, hon kan inte rå för det, men hon föddes med ett stort försprång och sedan har det bara fortsatt. Som en hudens Alexander Lukas, det ligger alltid en hundring som hon inte visste om i fickan. 

Så här ser jag på henne, trots att hon berättar att hon lägger ner timmar på att applicera masker och pyssla med huden så tänker jag på henne som ett naturbarn.

Jag ser ut som om jag sover utomhus.

 

Ni behöver inte komma till mitt dermatologiska försvar, jag vet att min hud är helt grov. 

Ju mer jag tänker på det så inser jag att jag alltid, alltid ser ut som min ålder. Jag kan titta nära i spegeln och förundras över att jag inte har rynkor kring ögonen eller liknande, men när jag backar bakåt så ser jag en kvinna som är exakt 42. Jag ser ut som om det hänger ett fyrtiotvåårigt moln över mig. Men rätt som det är så kanske molnigheten spricker upp så att solen tittar fram, och när jag är 68 kanske jag ser ut som 67, om jag ler och har foundation från Helena Rubinstein. Och jag bryr mig inte ens; att jag tänker på de här sakerna är inte samma sak som att ligga och gråta för att jag är ful. Jag har ett ansikte, jag har många roliga tankar och drömmar bakom det, det kommer man långt på.

 

Men tillbaka till min vän. Min vän har hår. Långt är det också. Väldigt långt. Och hon tvättar det mycket sällan. Mer sällan än jag vågar skriva här. Det kanske är privat. Men det är sällan.

Och hon tvättar det i mjöl.

Ni läste rätt. Hon tvättar håret i rågmjöl. ”Tvättar.” Jag kan inte sluta tänka på Seinfelds gamla stå upp om att kemtvätt inte fungerar, att man inte kan tvätta något torrt, att den enda kemtvätt som existerar är den där man skrapar bort en intorkad fläck med nageln.

Men det funkar. Kemtvätt funkar och min väns mjöl funkar. Hennes hår är alltid rent. Så typiskt den naturligt vackra Fredrika att bli vacker genom att gnida in mat.

Men om det funkar för henne så kanske det funkar för mig.

 

Snabbspol till resultatet:

DET GJORDE DET SÅ FAN HELLER.

Nu är det liksom inte bara huden som ser ut att sova utomhus.

Aldrig mer ska jag gå på hennes dumheter.

Rågmjöl är inte schampo för fettskallar.

Inlagd gurka är inte deodorant.

Ketchup är inte tandkräm.

Smör är inte preventivmedel.

Visst är rågmjöl bra för miljön. Men det är sova utomhus med en kotte till tampong också.

Och det är bara en av de grejer jag inte tänker prova på.

 

Publisert:

LÄS VIDARE