Mejla

Wolfgang Hansson

Hotet om fyra nya år med Trump lever

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla som drog en lättnadens suck och trodde att Donald Trump spelat ut sin roll i amerikansk politik får tänka om.

Ex-presidenten håller dörren vidöppen för att ställa upp 2024 och blockerar därmed alla utmanare samtidigt som han kan fylla på kassakistan.

Traditionen bjuder att en avgången president snabbt ska försvinna ut ur rampljuset.

Precis som på så många andra punkter bryter Donald Trump mot konventionerna.
Bara en dryg månad hade gått när han i går ställde sig på den konservativa konferensen CPAC inför fanatiska anhängare och deklarerade att Joe Bidens start i Vita huset varit den sämsta någon president i modern historia presterat.

Ett typiskt Trumpomdöme i ex-presidentens första tal sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Men det är inte bara Trumps skuld att han fortsätter dra uppmärksamheten till sig. Media har fortsatt fyllas av spekulationer om vad Trump ska göra härnäst. Ska han starta ett nytt parti? Tänker han ställa upp i valet 2024?

Många hade hoppats på klara besked men det mesta förblev luddigt.

Trump håller dörren öppen före en comeback 2024 men utan att direkt utlova att han ställer upp.

– Republikanerna kommer att vinna tillbaka Vita huset med en triumferande återkomst, sade Trump i sitt tal. Jag undrar vem det kan bli? Vem, vem, vem?

Donald Trump under den konservativa konferensen Cpac.
Donald Trump under den konservativa konferensen Cpac.

Han upprepade sina osanna påståenden om valfusk bland annat genom att säga.

– Vem vet, jag kanske tänker besegra demokraterna en tredje gång.

Trump vill hålla anhängarnas dröm om en comeback vid liv som ett lockbete. Kanske vet han inte om han vill eller orkar ställa upp igen. Kanske har han redan tänkt ge sitt stöd till en viss kandidat, exempelvis dotter Ivanka eller sonen Don Jr.

Rättsliga strider

Genom att hinta att han kan ställa upp hindrar Trump effektivt alla eventuella utmanare att offentliggöra sin kandidatur. De tvingas ligga lågt till han bestämt sig. När det blir vet ingen annan än han själv.

Under tiden kan han fundera på sin framtid och samtidigt fortsätta samla in pengar från sina anhängare. Pengar som kan bli en bas för en ny valrörelse eller delvis kan användas för de många rättsliga strider som väntar ex-presidenten på grund av de förundersökningar som pågår mot honom för misstankar om olika ekonomiska brott.

Det ger honom också möjligheten att behålla greppet om det republikanska partiet, något han kan göra tack vare att han fortfarande har så starkt stöd bland sina kärnväljare. 55 procent av republikanska väljare vill att han ställer upp igen.

De som svikit honom kommer Trump att hämnas på. I sitt tal namngav var och en av de sju republikanska senatorer som röstade för att fälla honom i riksrätten och avslutade med uppmaningen "låt oss göra oss av med dem".

Det var som han läste upp en "hitlist".

Klyftan inom det republikanska partiet är därmed mer öppen och infekterad än någon gång tidigare. De närmaste åren blir en strid mellan Trumps falang som i dag dominerar partiet och en växande del som vill återgå till ett mer traditionellt konservativ parti och som anser att Trump efter stormningen av Kapitolium gjort sig omöjlig som kandidat 2024.

Dominerande kraft

En första fingervisning om vem som går segrande ur den striden får vi under mellanårsvalet 2022 då en tredjedel av senaten och hela representanthuset ska väljas om.

Men slutgiltigt vet vi inte förrän primärvalen inför nästa presidentval hålls.
På en punkt gav Trump ett tydligt svar.

Han tänker inte starta något nytt parti. Han behöver inte det. Han har fortfarande det republikanska partiet i sina händer och vill fortsätta ha den maktbasen. Ett nytt konservativt parti skulle enbart gynna demokraterna eftersom rösterna på högersidan skulle splittras på två kandidater. Något som bestraffas av det amerikanska valsystemet.

Några viktiga frågor kvarstår obesvarade. Hur tänker Trump kommunicera med sina anhängare när han är avstängd från alla normala sociala medier? Blir det en ny tv-kanal?

När Trump lämnade Vita huset för en dryg månad sedan var det många som andades ut. Både i USA och runtom i världen. Nu visar det sig att många kanske tog ut glädjen i förskott. Fastighetsmiljardären kommer fortsatt att vara en dominerande kraft i amerikansk politik.

Hotet om fyra nya år med Donald Trump lever.

Publisert:

LÄS VIDARE