Coronapandemin

Ilska odlas i Facebookgrupper och letar sig ut på gatorna

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Finns det ilska någonstans här i världen så kommer det alltid finnas politiker som försöker slå mynt av den.

I grunden är det väl inget dåligt.

Mycket vrede här i världen är ju helt rimlig. Det finns gott om orättvisor som måste åtgärdas. Och det är politikernas jobb att göra det.

Men problem uppstår när det plötsligt finns en enorm ilska som bara grundar sig i rykten och fria fantasier. En ilska som som odlas fram i Facebookgruppernas slutna och syrefattiga bubblor innan den blir så pass stor att den letar sig ut på gatorna.

Det är exakt den typen av vrede vi såg exempel på i dag, när den så kallade ”Tusenmannamarschen” krängde sig fram från Medborgarplatsen till Kungsträdgården eftersom demonstranterna är övertygade om att 5G-master orsakar corona och att regeringen i maskopi med Bill Gates försöker beröva oss vår frihet eftersom… ja, det där sista är väl en smula oklart. 

Det mesta är väldigt oklart, om jag ska vara ärlig.

Sex poliser skadades i samband med demonstrationen.
Hundratals personer deltog i protesterna.


Jag har egentligen svårt att se de flesta av dem som något annat än offer.

Människors frustration över året som gått är enorm. 

Folk mår inte bra. Och det pyser ut på många märkliga sätt.

Men skamlösa individer passar på att utnyttja frustrationen för sina egna, märkliga syften. I dagens demonstration kunde man se perifera högerextrema rörelser som försökte få sin del av uppmärksamheten. Extremister som passar på att sprida sina uråldriga antisemitiska myter. Och arrangören av marschen driver själv ett ”vårdföretag” som lever på att så misstro mot vanlig medicin. Han har allt att vinna på att framställa coronan som en bluff och sjukvården som djupt korrupt.

Personerna protesterade mot covid-restriktionerna.
Personerna protesterade mot covid-restriktionerna.


Donald Trump visade en ny väg för världens alla populister när han i höstas skamlöst började flörta med konspirationsteoretiska rörelser.

Han förvandlade Vita huset till konspirationsteoriernas Wuhan. Och sedan dess tvingats hela världen hantera ett problem vi verkligen inte behöver just nu.

Under kravallerna i Nederländerna kopierade högerpopulistiska ”Forum för demokrati” hans skamlöshet rakt av. Man gjorde ett totalt lappkast i sin syn på coronan –från att kräva hårdare restriktioner till att börja hävda att hela pandemin är fejk. Allt för att kunna rida på de vilda rykten som spreds bland demonstranterna.

Så länge våra politiker motstår frestelsen att fiska röster i Facebooks allra grumligaste pölar så tror jag inte vi behöver oroa oss allt för mycket över demonstrationer som den vi fick se i dag.

I grund och botten krävs det ju inte mycket mer än att polisen sätter upp en riktigt stor 5G-mast längs marschvägen för att saker och ting ska lugna ner sig lite.

”Jag har egentligen svårt att se de flesta av dem som något annat än offer”, skriver Martin Aagård.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

5G

Donald Trump

Wuhan

Bill Gates

Medicin