Mejla

Oisín Cantwell

Brottet är allvarligt – därför är domen moraliskt rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Att hovrätten beslutat att ungdomarna som gruppvåldtog en pojke ska utvisas förvånar inte.

Tingsrätten gjorde nämligen fel.

Brottet som fem tonåringar begick är mycket allvarligt:

De förde ut en pojke i en skog och våldtog honom under knivhot i över en timme.

Att gärningsmännen för några månader sedan fälldes hindrade inte att domen väckte uppmärksamhet och ledde till en hel del kritik.

Inte minst domstolens beslut att säga nej till åklagare Thomas Bälter Nordenmans begäran om att pojkarna skulle utvisas till Afghanistan väckte vrede.

Pojkarna, ansåg tingsrätten, skulle drabbas ”mycket hårt” om de slängdes ut ur landet. Det är troligen en korrekt slutsats.

I ett nytt rättsligt ställningstagande i slutet på förra året konstaterade Migrationsverket att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats.

Det väpnade motståndet mot regimen, framförallt från talibanrörelsen, har alltmer övergått från gerillakrigsföring till markstrider i syfte att erövra territorium.

Myndigheten bedömde dessutom att samtliga 34 provinser i landet är indraget i kriget, om än i varierande utsträckning. Afghanistan är sannerligen ingen lek.

Men domstolar har att följa lag och praxis. Kunniga jurister påpekade att ungdomarna borde ha utvisats och att det när straffen har avtjänats ska avgöras huruvida utvisningen kan verkställas eller ej.

Åklagaren överklagade endast utvisningsbeslutet. Och Svea hovrätt kom i dag fram till att brottet är så grovt att de dömda inte ska få stanna kvar i landet. De utvisas och förbjuds att återvända under tio år.

Domen är ingen högoddsare. Migrationsverket anser nämligen att det trots det försämrade säkerhetsläget inte föreligger ett "generellt hinder" mot att utvisa dem.

Jag har all förståelse för dem som anser att så här unga människor inte ska utvisas till ett så pass farligt land som Afghanistan. Men de bör rikta eventuell kritik mot lagstiftaren, inte mot hovrätten.

Själv tycker jag att domen är moraliskt rätt. Det hade, om inte annat, varit mycket svårt att förklara för de skötsamma ungdomar som utvisas varför ynglingar som begår grova brott får stanna.

Publicerad:

LÄS VIDARE