Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Trumps lönnmord gör världen till en farligare plats

Att lönnmörda en av Irans högsta ledare innebär att president Trump kommit så nära det går att starta ett krig utan att officiellt göra det.

Attacken påverkar inte bara USA och Iran. Hela världen blir en mer farlig plats.

När USA tidigare lönnmördat Usama bin Ladin och IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi handlade det om rent kriminella individer som agerar utan en stats fulla resurser och legitimitet i ryggen. Terrororganisationer som har små möjligheter att i grunden skada USA eller västvärlden.

Iran är en regional stormakt med ett enormt inflytande i Mellanöstern.

Visserligen har Donald Trump redan tidigare stämplat det Republikanska gardet, där den dödade Qassem Soleimanis Quds-styrkor ingår, som en terroristorganisation men att mörda deras ledare ligger ändå långt borta från vad som normalt anses acceptabelt i det internationella umgänget.

President Trump säger att han gör det för att skydda amerikanska soldater i regionen och amerikanska intressen. Men effekten riskerar att bli den motsatta. Vilket tydliggörs av att USA nu i efterhand uppmanar alla amerikanska medborgare att omedelbart lämna Irak.

Iran hotar med vedergällning och vi kan vara rätt säkra på att det inte bara är tomma ord. Även om hämnden kan dröja.

Det kan handla om att slå till mot amerikanska medborgare i Mellanöstern eller på andra platser. Iran har ett brett nät av agenter runtom i världen.

Iran kan också försöka störa oljehandeln eftersom en stor del av oljan från Mellanöstern måste passera det trånga Hormuzsundet som Iran kan stänga av. Bara hotet om detta kan få olje- och bensinpriser i världen att stiga kraftigt.

En annan möjlighet är att den Iran-stödda Hezbollahmilisen i södra Libanon attackerar Israel.

Oavsett hur man bedömer rättfärdigheten i USA:s aktion så gör den världen till en farligare plats.

Striden mellan Iran och USA har redan tidigare höjt konfliktnivån i såväl Mellanöstern som omvärlden. Risken för ett nytt storkrig ökar för varje dag. En stor del av ansvaret för detta ligger på president Trump som för snart två år sedan, mot en enig omvärlds protester, sa upp kärnavtalet som skulle hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Han återinförde stenhårda ekonomiska sanktioner mot landet i tron att han skulle kunna knäcka regimen och tvinga prästdiktaturen på knä.

Effekten har i stället blivit den motsatta. Iran har svarat med militära attacker mot oljetrafiken i Persiska Viken och mot oljeanläggningar i Saudiarabien (utan att officiellt ta på sig ansvar).

Nu senast såg vi hur Iranstödda milisförband i Irak precis före nyår stormade den amerikanska ambassaden i Bagdad och lyckades sätta delar av den fortliknande byggnaden i brand. En signal till Trump från Teheran att amerikanska liv kan komma att spillas om inte Trump är beredd att gå tillbaka till kärnenergiavtalet och dra tillbaka sanktionerna.

Trump svar på detta var att lönnmörda den som vid sidan av den religiöse ledaren Ali Khamenei var landets mest betydelsefulla och av regimen hyllade person.

Man behöver inte vara en Einstein för att inse att en extremt farlig upptrappning väntar och att möjligheterna till ett fredligt slut på konflikten är så gott som obefintliga och krymper för varje ny hämndaktion som de båda sidorna vidtar.

Våldsspiralen accelererar.

Frågan är också om president Trump har en plan för vart det här ska leda eller om han bara skjuter från höften i hopp om att Iran ska blinka först.

Trumps handlade är motsägelsefullt. Han säger att han vill dra ut USA ur de "onödiga och andlösa krigen" i Irak, Afghanistan och Syrien. Samtidigt verkar han vara på väg att starta ett nytt krig mot Iran.

Mitt i allt detta måste han ta hänsyn till presidentvalet i november och den riksrätt som väntar honom i januari.

Det har hänt tidigare att amerikanska presidenter försöker dra bort uppmärksamheten från trubbel på hemmaplan genom att ge sig in i militära äventyr utomlands.