Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps taktik för att krossa sin utmanare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trumps tweets om Michael Bloomberg ger en föraning om taktiken han tänker använda mot den demokrat som får utmana honom.

Bloombergs svar till Trump ställer en intressant fråga.

Borde fler göra som han?

Demokraterna försöker i ett maratonlopp i slow-motion bestämma vilken typ av kandidat som kan besegra president Trump. Under tiden har fastighetsmiljardären redan bestämt sig för vem han tror blir utmanaren.

På annat sätt kan man inte tolka hans våldsamma utfall i några tweets mot den förre borgmästaren i New York, Mike Bloomberg.

”Mini-Mikes 162 cm är en död massa av energi som inte vill vara på debattscenen. Inga lådor, tack. Han hatar galne Bernie och med alla sina pengar kommer han sannolikt att kunna stoppa honom. Bernies folk kommer att bli galna”, twittrar presidenten.

Men för att verkligen försäkra sig om att förolämpningen inte ska passera obemärkt följer han upp med följande salva:

”Mini Mike Bloomberg är en LOSER som har pengar men inte vill debattera och har noll närvaro. Han påminner om en mini-kopia av Jeb ’lågenergi’ Bush. Men Jeb är skickligare och har behandlat afroamerikanerna mycket bättre än Mini.”

Presidentens retorik är intressant, det är långtifrån klart vem av demokraterna som ska utmana honom. Men han vill kväsa kandidaterna redan innan de hunnit bli ett hot.

Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg.

Taktiken fungerade

Taktiken att förolämpa och förnedra påminner väldigt mycket om hur Trump agerade i valrörelsen 2016. För att få partiets nominering mobbade han ut sina republikanska motståndare genom att ge dem förnedrande öknamn som Lying Ted (Ted Cruz), Little Marco (Marco Rubio) och Lågenergi–Jeb (Jeb Bush).

I valet kallade han konsekvent Hillary Clinton för skurkaktiga Hillary eller galna Hillary. På sina valmöten fick han publiken att skandera ”Lås in henne”.

Taktiken fungerade. 

Smeknamnen var i vissa fall väldigt träffande och fastnade i folks medvetande. Säg Lying Ted och det enda folk tänker på är Ted Cruz trots att det snart gått fyra år sedan valet.

I nuläget är det fortfarande åtta demokrater som slåss om nomineringen. Inom några veckor är max sex kvar. Länge riktade Trump sin energi mot Joe Biden som han på sina massmöten kallar ”Sleepy Joe” . Men efter den förre vicepresidentens usla inledning i primärvalen verkar Trump ha bytt mobbningsoffer.

Eftersom Trump ännu inte vet vem han får möta kan man tycka att han borde avvakta. Men presidenten kan uppenbarligen inte hålla sig. Ju tidigare han kan etablera sina förnedrande beteckningar på motståndaren desto mer kommer de att sjunka in i folks medvetande.

Slå tillbaka

Mike Bloomberg har ännu inte ställt upp i ett enda primärval. Trump inser ändå att miljardärskollegan från New York kanske är det största hotet mot honom. Bloomberg har obegränsat med pengar och presidenten vet att han därför är den av demokraterna som blir svårast att besegra. Stor kassakista innebär att Bloomberg har råd att köpa obegränsat med tv-reklam för att smutskasta Trump.

Hittills har demokraternas förhållningssätt varit att förfäras över presidenten och alla hans infall och utfall. Ingen av demokraterna har velat involvera sig i en brottningsmatch med Trump genom att slå tillbaka mot hans påhopp.

Fram till nu.

Donald Trump.
Donald Trump.

Kanske är Mike Bloomberg på väg att visa vägen till en ändring av taktiken.

Han ger igen mot Trump med samma mynt. I ett svar på Trumps tweets twittrar han själv:

”Vi har många gemensamma bekanta i New York. Bakom ryggen på dig skrattar dom åt dig och kallar dig en skällande cirkusclown. De vet att du ärvde en förmögenhet och slösade bort den med idiotiska avtal och inkompetens.”

Jag har precis återvänt från USA efter att under två veckor har följt Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Joe Biden och Elizabeth Warren i valrörelsen i de första primärvalen. Alla är hårda i sin kritik av Donald Trump. De kallar honom "skurk" och "den farligaste president USA haft".

En föraning

Men ingen av dem har så direkt svarat på Trumps personliga attacker som Mike Bloomberg. Hittills har demokraterna ansetts sig vara för fina för att sänka sig till presidentens nivå.

Trumps attacker mot Bloomberg är bara en föraning om vad som väntar utmanaren.

Presidentens förtrupper har precis börjat attackera Pete Buttigieg för att han är homosexuell och kysser sin man offentligt. Den 38-årige kandidaten har hittills undvikit att gå i svaromål.

Kanske borde han testa Bloombergs taktik i stället.

 

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE