Mejla

Jan Guillou

Rasfrågan kommer spela en avgörande roll i höstens val

Jan Guillou: Risken att världen drabbas av ytterligare fyra år med Trump skall inte underskattas

Jan Guillou: Hatpropagandan från Trump är inte avsedd att vinna röster i Boston eller San Francisco, den är avsedd att hetsa fattiga och högerkristna mot ”etablissemanget”, överheten, de rika, medier och intellektuella.
Jan Guillou: Hatpropagandan från Trump är inte avsedd att vinna röster i Boston eller San Francisco, den är avsedd att hetsa fattiga och högerkristna mot ”etablissemanget”, överheten, de rika, medier och intellektuella.

KOLUMNISTER

Häromdagen fick jag mejl från USA:s president Donald Trump. Det är inte så konstigt som det kan förefalla. Jag får ofta mejl från Donald Trump. Det får kolumnistkollegan Robban Aschberg också, har jag förstått.

Någon mindre intelligent artificiell intelligens i Vita husets propagandamaskineri har sorterat fram mig och Robban som lämpliga mottagare av Donald Trumps politiska budskap. Urvalskriterierna kan man förstås grubbla över. Kolumnister med tillräckligt många läsare och hög inkomst för att den artificiella intelligensen ska klassificera oss som höger, trots vänsterextremistisk bakgrund?

 

Hursomhelst meddelade brevvännen Donald den här gången sina icke direkt oväntade synpunkter på den vicepresidentkandidat som Joe Biden utnämnt, Kamala Harris. Hon beskrevs bland mycket annat som ”korrupt vänsterextremist som vill se amerikanska städer brinna”. Och brevskrivare Donalds förklaring till att Joe Biden utsett henne till sin vicepresidentkandidat var att ”Sömnige Joe” behövde en kvinna vid sin sida för att kompensera alla ”anklagelser om sexuella övergrepp”.

Onekligen ett fascinerande utspel från mannen bakom levnadsrådet ”just grab ’em by the pussy” (ta ’rom bara på fittan).

Kamala Harris.

För en normalsvensk tidningsläsare, liksom, utgår jag ifrån, alla de cirka fyrahundra svenska USA-experterna i våra medier, framstår Donald Trump som spritt språngande galen. Precis som han dagligen framstår i den världsledande amerikanska tv-kanalen CNN. Också ur normalsvenskt perspektiv är en sådan politiker given förlorare i ett demokratiskt val. Den felsynen beror bland annat på att Sveriges cirka fyrahundra USA-experter förtränger vissa pinsamheter. Ett exempel:

Samma dag som Vita huset hade vänligheten att förmedla Donald Trumps senaste visdomar till Robban, mig och gissningsvis ytterligare tiotusentals journalister, vann en viss republikansk affärskvinna vid namn Marjorie Taylor ett primärval i ett distrikt i Georgia, ett stort steg mot en plats i USA:s representanthus. Hon gratulerades av Trump, som beskrev henne som ett politiskt framtidslöfte.

Bärande tankegångar i hennes politiska program är, förutom att bekämpa ”socialismen” (inom det demokratiska partiet), att USA i hemlighet styrs av en pedofilring som under satansdyrkande orgier slaktar små barn. Vilket, liksom socialismen, måste bekämpas för att rädda USA från undergång.

I USA går det alltså att vinna val på ett sådant program. Höger och vänster i USA ser nämligen ut som om den politiska kampen i Sverige skulle stå mellan två jämnstarka block, å ena sidan det mörkblåaste moderaterna, å andra sidan Sverigedemokraterna tillsammans med en ytterst hårdför variant av Kristdemokraterna och därutöver en liten opposition av en sorts ungdomlig socialdemokrati.

 

Hatpropagandan från Trump är inte avsedd att vinna röster i Boston eller San Francisco, den är avsedd att hetsa fattiga och högerkristna mot ”etablissemanget”, överheten, de rika, medier och intellektuella. Det rör sig alltså om ett slags perverterad klasskamp där Trumps potentiella väljare i underklassen tillsammans med trettio miljoner fundamentalistiska högerkristna utgör en teoretisk majoritet.

Ju mer de ”liberala” medierna skäller på Trump desto mer stiger hans trovärdighet inom denna del av befolkningen.

Trumps två största problem för närvarande är förstås coronapandemin, som självklart drabbar de fattigaste hårdast, och Black Lives Matter-rörelsen. Därför skyller Trump dels på Kina som avsiktligt skulle ha förgiftat USA med sitt virus, vilket också på något sätt är ”etablissemangets” fel. Hans taktik mot demonstrationerna för svarta amerikaners lika rättigheter går ut på att beskriva demonstranterna som terrorister och kalla in federala paramilitära styrkor för att få fart på våldet så att kravet på lag och ordning ånyo kan bli en valvinnare.

 

Detta är en politisk värld totalt väsensskild från vår europeiska värld. Vårt vanligaste europeiska misstag är att förledas tro att amerikaner är som vi därför att deras politiker bär slips och svarta skor och vi förstår vad de säger. Och möjligen därför att den amerikanska minoritet som bor längs öst- och västkusten faktiskt är mycket lik oss européer och betraktar Trump som lika galen som vi gör .

Men inne i det mörkaste Amerika lever en helt annan civilisation som förr kallades den tysta majoriteten, alltmer välbeväpnad, präglad av religiös fundamentalism och ett växande hat mot sådana före detta landsmän som bor i Boston och San Francisco. Det är i den alternativa civilisationen Trump kan fiska sina röster genom att piska upp hatet än mer. Till och med, och oblygt, rashatet.

Det är därför politiska analytiker i USA och de cirka fyrahundra svenska USA-experterna nu fäster sånt avseende vid att vicepresidentkandidaten Kamala Harris är ”svart”, fast det inte syns. Dock är hon i politiskt avseende svart. Vilket i dagens USA blir viktigare än hennes gedigna meriter och att hennes föräldrar är universitetsprofessorer. Vilket, om hon räknats som ”vit”, skulle ha gjort henne till ”etablissemanget”.

Rasfrågan kommer alltså att spela en avgörande roll i höstens presidentval. Vilket dessvärre passar Donald Trump utmärkt, eftersom han hatar svarta lika mycket som han föraktar kvinnor och det är han dessvärre ingalunda ensam om i det mörkaste Amerika. Risken att världen drabbas av ytterligare fyra år med Trump som USA:s president skall alltså inte underskattas.


För övrigt anser jag att…

… man för ordningens skull bör påpeka att konspirationsteoretikern Marjorie Taylor icke är unik i sin stollighet. Inom vice statsminister Margareta Winbergs krets av statsfeminister på 90-talet var föreställningen om en hemlig svensk manlig elit av satansdyrkande barnkannibaler väl omhuldad.

… Finlands förra president Tarja Halonen levererat den hittills roligaste förklaringen till att Sverige haft flest dödsfall i covid 19 i Norden. Nämligen att Sverige, till skillnad mot Finland, Danmark och Norge, har en manlig statsminister.

Tarja Halonen

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Kamala Harris

Joe Biden

Amerikansk politik

USA