Oisín Cantwell

Det finns plats i helvetet för coronans profitörer

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns en särskild plats i helvetet för coronans profitörer.

Falska intyg utfärdade av läkare, myglade miljoner ner i tidigare dömda brottslingars fickor, vårdentreprenören som försökte ge bort sina fastigheter till en släkting då han insåg att han hade polisen efter sig.

Aftonbladets reportrar Christoffer Nilsson och Mattias Sandberg avslöjar i dag att Doclab, ett av de större bolagen inom den coronatest-industri som har vuxit fram, läggs ner.

I bakgrunden skymtar miljonvinster, interna konflikter och en anmälan om fusk.

Duons granskning visar också att ett antal personer med brottslighet i bagaget återfinns i flera av de drygt 30 bolag som har anmält till vårdgivarregistret hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att de utför covid-19-tester.

När stenar vänds krälar allt från bedrägerier och bokföringsmygel till knarkaffärer och våldtäkt under knivhot fram.

Uppseendeväckande är inte minst att en kvinna som satt i styrelsen för ett av bolagen två gånger har gripits utomlands misstänkt för samröre med islamistisk extremism samt har haft en relation med en man som avtjänade ett långt fängelsestraff för ett planerat terrorbrott.

Och så har vi härvan med Doktorsgruppen, som misstänks ha sålt tiotusentals falska testresultat och tjänat mångmiljonbelopp.

 

Fem personer har häktats. Den huvudmisstänkte entreprenören levde på stor fot och köpte för vårdpengar gårdar, lyxbilar och resor.

– Vedervärdig brottslighet, fräste socialminister Lena Hallengren.

Det är inte svårt att hålla med.

Jag kommer att tänka på tiggaren som för några år sedan fick tillbringa en natt på en skånsk polisstation sedan en man ringt in ett tips om att hon stulit en ipad.

Det visade sig att det var mannen själv som snott läsplattan från sitt barns förskola, gett den till kvinnan och sedan slagit larm.

En svårbegriplig brist på all form av anständighet som även pandemins bedragare lider av.

Med den inte obetydliga skillnaden att den senare kategorin hänsynslöst har utnyttjat en potentiellt dödlig och samhällsfarlig sjukdom.

Det är människors liv och hälsa de cyniskt gamblar med för att kunna äta rysk kaviar eller vad det nu är för vulgariteter dessa figurer använder sina smutsiga miljoner till.

Att denna kriminella girighet mycket väl kan leda till ökad smittspridning tycks de gäspa åt.

Eländet är nu inte bara en fråga om brist på moral som en kolumnist indigneras över. Brottslighetens art är i strikt och objektiv juridisk bemärkelse grövre än de genomsnittliga bedrägerierna.

 

En dom i Göteborgs tingsrätt i somras är en illustration så god som någon av det straffrättsliga allvaret i beteendet.

En läkare utnyttjade pandemin för egen vinning genom att mot betalning utfärda reseintyg innehållande negativa provsvar för covid-19 utan att proven som tagits analyserats.

En månads fängelse, krävde åklagaren. Det räcker inte på långa vägar, ansåg tingsrätten och drämde till med ett år.

Att en domstol så markant går längre än vad som har yrkats är mycket ovanligt.

Den första delen av författaren Dante Alighieris allegoriska epos Den Gudomliga komedin heter Inferno. Verket gavs ut på 1300-talet, vilket inte hindrar att det ännu är aktuellt.

I den nionde och sista kretsen av det helvete som Dante diktade ihop tuggas de värsta syndarna levande av Satan.

De giriga har det inte fullt så hemskt, de har förpassats till den fjärde kretsen och tvingas rulla stora stenar mot varandra i all evighet.

Våra häkten och fängelser fylls allt mer av gangsters som skjuter och spränger.

 

Kriminalvården kanske ska kolla upp om det finns några platser kvar i Dantes fyra.

Coronatest. Genrebild.
Coronatest. Genrebild.

DAILY Aftonbladets reporter berättar

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE