Mejla

Linnéa Claeson

Varför kvinnor hatar Bianca Ingrosso

Publicerad:
Bianca Ingrosso.
Foto: Robert Gabrielsson
Bianca Ingrosso.

Vad jag än skriver är det alltid någon negativ filur som anonymt deklarerar hur dum i huvudet, ful och värdelös jag är. Vissa trakasserier har mer sexuell karaktär innehållandes kommentarer om min kropp eller mobilbilder på penisar tagna ur alla möjliga tänkbara (och otänkbara) vinklar.

Andra näthatare verkar snarare föredra den våldsammare genren. De brinner för att föreställa sig hur jag våldtas och mördas, gärna upprepade gånger (?!).

Gemensamt för de som skriver hat och kränkningar till mig är att de är män. Innebär det att kvinnor inte näthatar? Givetvis inte, men de dras uppenbarligen någon annanstans. Vart söker de sig och vad driver dem? Vilka ämnen och personer får dem att explodera?

 

Svaret på alla dessa frågor tycks vara Bianca Ingrosso. Hennes erfarenhet av näthatare verkar vara motsatt min egen, då 99% av de kränkningar hon mottar kommer från kvinnor. Innehållet i kommentarer Bianca mottar verkar dock påminna om de jag får, med personangrepp, att vi är fula, vidriga och dumma i huvudet. Skillnaden är alltså vem som skickar dem. Varför?

Jag har funderat på detta och kollat vilka av mina inlägg som får störst fientlig uppmärksamhet. Mest hat genererar inlägg om mäns våld mot kvinnor, rasism och flyktingpolitik. Tätt följt av sådant som rör utmärkelser jag mottagit. På nolltid är hatarna där och vänder det till något negativt, lika skickligt som de ur ingenting kan framhålla ett misstag jag ska ha gjort. För att inte tala om när jag gör ett misstag! Det älskar de små charmtrollen.

Dessa ämnen verkar inte på samma vis få näthatande kvinnors hjärtan att banka, för de lyser som sagt med sin frånvaro i mina kommentarsfält.

 

Frågan är då vad som lockar dem till Bianca. Istället för mer politiska ämnen handlar hennes inlägg vanligtvis om vardag och/eller reklamsamarbeten. Inte särskilt provocerande vid första anblick, men där tar man bevisligen fel.

Låt oss börja med det uppenbara: hon är väldigt vacker. Och inte på vilket sätt som helst – hon är vacker på ett sätt som kvinnor blivit lärda att de ska vara vackra: smal med fint hår, fint ansikte, fina naglar och fina kläder. Dessutom är hon känd, har en karriär och förmögenhet som många eftersträvar, samt ses ofta bubblande glad eller uppfriskande rak.

Anledningen till varför dessa tillsynes positiva egenskaper genererar elakheter är ju uppenbar, men tål att sägas: folk blir fruktansvärt avundsjuka, vilket kanske är det vanligaste motivet för näthat. När missunnsamheten kokar över är anonyma kommentarsfält på internet en trasa med obegränsad uppsugningsförmåga.

Vad mer har Bianca som får kvinnliga näthatare att gå bananas? Hon har tydligt visat sig väldigt stark genom att orka fortsätta verka i offentligheten trots den groteska mängden blint hat. Nyligen blottade hon strupen igen och berättade att hon inte står ut med alla elakheter och därför lägger ner sin blogg. Kan det var hennes styrka som de stör sig på? Eller rättare sagt kontrasten mellan den och de i övrigt ofta mer lättsamma ämnena?

En tjej som pratar om vardagliga saker ska tystna om hon får höra att hon är dålig. Det är väl en naturlag.

Kanske blir de galna av att Bianca inte backar.

 

Medan män som näthatar föredrar att hata personer via åsikter verkar kvinnliga diton flockas runt någon som främst skriver om sitt liv. Bilder, kläder och utseende verkar vara det kvinnor hatar mest.

Men förefaller det ändå inte mer korkat att hata på någon på grund av vardagliga saker och utseende än åsikter?

Som feminist vore det förvisso otippat och därför rätt skojigt att dra slutsatsen att kvinnor bevisligen är mer korkade än män, men så roligt ska vi inte ha.

Jag är inte säker på varför kvinnor ägnar sig åt just denna typ av näthat men jag vet att som kvinna är du född i en skönhetstävling och tuktas i att konkurrera med andra kvinnor om rampljuset, framgångar och bekräftelse.

Finns det en kvinna i styrelserummet lär vi oss att det är hennes stol vi ska ta istället för att det kanske är dags att byta plats med någon av slipsarna. Detta sätt att leva är ett beprövat vinnarrecept för att inte utmana maktstrukturer på riktigt utan istället fortsätta att slåss med varandra.

Även om systerskapsvågen slagit hårt tack vare den feministiska rörelsen är vi uppenbarligen inte framme.

Vi lever fortfarande i ett ekonomiskt system som bygger på att alla alltid ska vilja bli och ha det de inte har. Även om detta begränsar oss alla är det ofta kvinnor som står allra djupast i den gropen. För som kvinna räcker det aldrig att bara vara framgångsrik – du måste även vara vacker.

Detta är den brinnande punkten och det mest infekterade såret hos många kvinnor. Pressen av skönhetstävlingen och självhatet.

De flesta kvinnor börjar dock inte skriva illvilliga kommentarer till främlingar på internet för det. Men för vissa slår det uppenbarligen runt. Ett helt varv.

Problemen som orsakas av skönhetshetsen pyser ut genom exakt samma sak, nämligen mer skönhetshets men nu riktat mot andra kvinnor. På så sätt väljer näthatande kvinnor enfaldigt nog att gräva djupare och djupare i gropen de själva står i.

Att fortsätta skriva alla dessa hatkommentarer till Bianca Ingrosso är inte bara missunnsamt, vidrigt och oförsvarbart – det är korkat också.

Av: Linnéa Claeson

Publicerad: