Mejla

Lena Mellin

De är valets viktigaste frågor – när väljarna får bestämma

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sjukvården är fortfarande den viktigaste politiska frågan för väljarna.

Moderaterna äger flest sakfrågor av alla partier enligt Aftonbladet /Inizio.

Med 98 dagar kvar till valet tycker väljarna fortfarande att de tre viktigaste politiska frågorna är sjukvården, flyktingar och invandring och lag och ordning.

Sjukvården har blivit ännu viktigare sedan den förra mätningen i december förra året. Nu tycker 43 procent att det är den är allra viktigaste.

Flyktingar och invandring ligger kvar på exakt samma nivå som då. Medan ytterligare sex procentenheter av väljarkåren anser att lag och ordning är den tredje viktigaste politiska frågan.

Det parti som äger flest av de undersökta politiska frågorna är Moderaterna. Liksom i den förra mätningen tycker väljarna att de har den bästa politiken i fyra frågor, lag och ordning, jobb och sysselsättning, Sveriges ekonomi och försvaret.

Men bara en av de frågor som väljarna tycker att Moderaterna har den bästa politiken för ligger i topp på väljarnas lista över viktigaste politiska frågor. Det är lag och ordning, en fråga som Moderaterna hårdutnyttjar med minst ett utspel i veckan.

Socialdemokraterna äger fortsatt tre frågor. Skola och utbildning, äldreomsorg och sjukvård. De anses alltså ha bästa politiken på det område som väljarna tycker är allra viktigast, sjukvården.

Det skulle Stefan Löfven och hans valstrateger kunna dra större växlar på än de gör. Men i stället pratar partiet märkligt nog hellre om andra frågor.

Centern lägger fortsatt beslag på miljöfrågan till Miljöpartiets stora förtret. 23 procent tycker att Annie Lööf och hennes parti har den bästa miljöpolitiken. 19 procent tycker att de gröna har det.

Detsamma gäller Sverigedemokraterna. De anses ha den bästa politiken när det gäller flyktingar och invandring. Det har de gjort sedan Aftonbladet/Inizio inledde mätningarna om vilka frågor som väljarna prioriterar högst.

Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet äger inte någon av de undersökta politiska frågorna.

Men Liberalerna anses ha den näst bästa utbildningspolitiken. I förra mätningen låg de på delad förstaplats tillsammans med Socialdemokraterna.

Kristdemokraterna har den näst bästa politiken för våra äldre medan Miljöpartiet alltså är tvåa på klimat och miljö. Vänsterpartiet däremot hankar sig inte ens upp på tredjeplats i någon enskild politisk fråga på topplistan.

Under valrörelsen bör partierna lägga fokus på de områden som väljarna tycker att de har en bra politik för. Och avstå från att ägna tid och kraft på frågor som väljarna tycker att de är dåliga på.

Det har exempelvis Kristdemokraterna anammat. Ebba Busch Thor har slutat tala om Jas-plan till Syrien och läger för flyktingar och skjuter i stället in sig på de äldre och familjen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Förstagångsväljare, gå och rösta – för ditt perspektiv är viktigt

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Lag och rättvisa, PIS

Migrationspolitik

Vänsterpartiet