Mejla

Peter Kadhammar

Slanten i muggen bygger fängelsemur runt henne

KOLUMNISTER

Moderaterna i Stockholm efterlyste enklare regler för att avhysa människor från kåkstäder och läger inne i stan.

Som ett brev på posten kom indignerade reaktioner. ”Moderaterna har tappat bort människorna”, sa Miljöpartiet.

På ett år har antalet boplatser ökat från 14 till 44. Det räcker med att gå genom centrum för att se förslumningen: ett läger i Observatorielunden, sovande på trottoarerna. En bekant berättar om ett dagis som stängdes för att dess sandlåda fått tjäna som toalett.

Man går förbi lägren, man passerar en tiggare på trottoaren. Hon sträcker fram en mugg.

Om jag skänker en slant, hjälper jag henne då till utbildning, arbete, att komma bort från lägret?

Nej, slanten befäster snarare ett socialt förhållande: du där nere, vi här uppe.

Den röd-grön-rosa alliansen som styr Stockholm har bestämt att avhysningar ska ”undvikas i största möjliga utsträckning”. Det är en frashumanism som mest syftar till att slippa ta ställning. För när det gäller tiggarna finns inga enkla och alltigenom goda beslut.

Den röd-grön-rosa alliansen säger att kommunen ska erbjuda alternativt boende om inte avhysning går att undvika.

Kommunerna bör ge tiggarna socialhjälp. Det sa ­Soraya Post, nu EU-parlamentariker för FI, när jag ­talade med henne förra ­vintern.

Men Sverige har inte ­ansvar för andra länders medborgare. Den dag vi ­säger att vi ansvarar för ­rumäner upphör medborgarskapet att vara meningsfullt. Det finns inget land som åtar sig att sörja för andra länders medborgare.

Så vad är lösningen?

Svaret bör romska ledare ge.

Tiggaren på trottoaren är fångad i omständigheter det är hart när omöjligt att ta sig ur – för individen! Bara ledarna kan säga hur deras folk ska söka befrielse, ty befrielsen finns inte på svenska trottoarer.

Jag tror att ett tiggeri­förbud skulle bidra till frigörelse för romer i Rumänien. Tiggeriet här befäster sociala och kulturella mönster - där. Slanten i tiggarens mugg skänker tillfällig lättnad men förstärker den osynliga fängelsemuren runt henne.

En solidaritetsfond för dem som kämpar för att d­eras barn ska få gå i skola ­­­i hemlandet skulle göra nytta, till ­exempel.

Stöd gärna, men kampen måste romerna föra själva.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Stockholm

Peter Kadhammar