Mejla

Micael Dahlen

Veganer är lyckligare än alla andra människor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Veganer är lyckligare än andra människor. Men bara när de får säga att de är veganer. Det vet jag, för jag har frågat nästan två tusen människor. Hälften av dem fick svara på hur nöjda de är med tillvaron på det stora hela och med sig själva, sen frågade jag dem om de är veganer, köttätare, eller vad de nu är.

Det visade sig att veganerna inte var lyckligare än någon annan, de hamnade faktiskt i underkant jämfört med alla andra. Men när jag lät den andra hälften först tala om vad de kallar sig och sen mätte hur nöjda de är, hamnade veganerna i topp, åh så mycket bättre de mådde!

Veganer blir bokstavligt talat bättre människor om de får säga att de är veganer. När folk fick välja mellan att få en trisslott eller att jag skulle skänka motsvarande summa till välgörenhet som tack för att de svarade på mina frågor valde ungefär 10 procent av veganerna trisslotten om de inte först fick tala om att de är veganer. Då valde istället nästan ingen av dem trisslotten, alla blev välgörare.

Anledningen till att jag testade är att jag blev påmind häromdagen om skämtet ”hur vet du om en person är vegan? Hen berättar det för dig och alla andra, igen och igen.” Personen jag lunchade med berättade nämligen för mig att hen är flexitarian.

Jag vet inte hur många gånger jag fått höra det på sistone, alla verkar ha blivit flexitarianer och börjat äta köttfritt några gånger i veckan. Eller så tycker de bara om att säga det. Kanske extra mycket till mig eftersom jag är vegan (titta, nu sa jag det!) Eller ja, jag äter faktiskt ägg och är alltså egentligen inte vegan, det finns ett särskilt namn för att inte äta kött men äta ägg, men det är så krångligt att jag svänger till med att jag är vegan. Och det är när jag säger det som folk brukar berätta ”jaha, själv är jag flexitarian nu!”

De ser alltid så duktiga ut när de berättar det. Som att de förtjänar en belöning. Så jag var ju bara tvungen att testa. Men till skillnad från veganerna så blev flexitarianerna inte lyckligare när de fick säga att de var flexitarianer och ungefär 10 procent valde trisslotter istället för välgörenhet oavsett. Kanske beror det på att de redan mådde bättre än veganer, köttätare och alla andra när jag frågade. De har ju hittat den perfekta lösningen – de kan njuta sitt kött som vilken köttätare som helst och samtidigt säga till en vegan att de minsann också äter köttfritt!

Och till slut hittade jag belöningen som skiljer flexitarianerna från alla andra. ”Hur vet du om en person är flexitarian? Hen firar med att sätta i sig godis och chips.” När jag frågade visade det sig att nämligen att de hade goffat nästan dubbelt så mycket som både veganerna och köttätarna.

Av: 

Micael Dahlen

Publisert:

LÄS VIDARE

Micael Dahlen ny kolumnist i Aftonbladet: ”Jag jobbar på att bli snäll varje dag”

ÄMNEN I ARTIKELN

Vegansk mat

Micael Dahlen