Äntligen är valrörelsen slut – nu börjar allvaret

Om man ska döma av uppträdandet, och det kanske man inte ska, har regeringen gett upp.

Båda Stefan Löfven eller Isabella Lövin förhöll sig passiva och såg ganska dystra ut i SVT:s avslutande partiledardebatt.

Valrörelsen är nästan slut och klockan åtta i morgon kväll stänger vallokalerna. Det är dags att summera de sista veckorna före det som många kallat inte bara ett viktigt val, utan till och med ett viktigt vägval. Mellan instängd nationalism och bejakande liberalism i vid bemärkelse.

Det har varit en märklig valrörelse. Utspelen har avlöst varandra om allt mellan himmel och jord och diskussionen har därmed blivit väldigt fragmentiserad och oöverskådlig.

Sammanlagt har partiledarna mötts i fyra debatter och där har beskeden varit klarare. Faktum är att om man tittat på alla debatterna, varav en arrangerades av Aftonbladet, har man fått en ganska bra bild av både likheter och skillnader mellan partierna.

En som går sin egen väg är SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han påstår att han inte är emot invandring men längre i sitt avståndstagande från människor födda i andra länder än i gårdagens SVT-debatt har han aldrig gått förut.

Att vårdköerna ökar beror på att det kommit många nya till vår land, enligt Åkesson. Att de inte får jobb beror på dem själva tycker SD-ledaren.

– De passar inte in i Sverige.

Ett häpnadsväckande uttalande. Enligt de senaste siffrorna från Migrationsfakta är 1,6 miljoner människor i Sverige födda utomlands. Det motsvarar 16 procent av befolkningen. Utan dem skulle bland annat vården och kollektivtrafiken falla ihop. Det skulle inte gå att äta på restaurang och kontoren skulle vara ostädade.

I verkligheten passar de alltså in. Men inte i Jimmie Åkessons huvud.

Hur utrycker du dig, undrade Annie Lööf upprört. Det fick hon inget svar på. I stället anklagade Åkesson henne för att gapa och skrika.

Om man ska döma av uppträdandet så har regeringen redan gett upp. Både Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP) såg allvarliga, på gränsen till modstulna, ut under debatten. De tog inte heller inte för sig under diskussionens gång utan fick ordet tilldelat sig av programledarna.

1 av 8 | Foto: Björn Lindahl
Ulf Kristersson (M) efter debatten.

Men de kanske var jätteglada utan att visa det. Eller bara jättetrötta.

Aftonbladet/Inizio har frågat tittarna vem som var debattens vinnare efter två av partiledardebatterna. Den första vanns av Ebba Busch Thor (KD), den andra av Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Samma institut frågade också vem som vann statsministerduellen mellan Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven i förra veckan. Det var Kristersson.

Det har alltså inte gått så bra, i alla fall inte enligt tittarna, för regeringen eller deras budgetpartner Vänsterpartiet i tv-debatterna.

Vilken betydelse har det för valresultatet? Kanske inget alls. Men som förre KD-ledaren Alf Svensson brukade säga ”everybody loves a winner”, alla älskar en vinnare. Man vill hellre hänga med vinnarna än förlorarna.

Den som slagit igenom under valrörelsen är KD-ledaren Ebba Busch Thor. Utgångsläget var att partiet nästan var uträknat men det verkar redan vara glömt. Hon har utnyttjat varje debatt maximalt, ibland genom att strunta i reglerna, och det har gett frukt. KD tycks nu ha en trygg marginal till 4-procentsspärren.

Men i SVT-debatten gick hon kanske lite väl långt när hon läxade upp Allianskollegan Jan Björklund. Det tillhör inte god ton. Han sade att kärnkraften skulle vara borta 2040 eftersom det då bara ska finnas förnybar energi.

– Nej, så är det inte alls, sade Busch Thor och uppmanade Björklund att läsa energiöverenskommelsen.

Det märkliga med ordväxlingen är att både L och KD vill behålla kärnkraften. Det är de ganska ensamma om i svensk politik.

Om mindre än 48 timmar stänger vallokalerna. Äntligen är valrörelsen slut och den riktiga diskussionen kan äntligen börja. Nämligen vilka partier som ska sitta i regeringen och vilket program den ska ha.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin