Nu litar vi på dig, kungen

KOLUMNISTER

...men folket gör tummen ner för Freivalds och Göran Persson

1 av 6 | Foto: personlig - och folkkär Kung Carl Gustafs känslofulla tal i måndags och den medkänsla han visat dem som drabbats av katastrofen i Sydostasien har ökat hans popularitet. Enligt Aftonbladets Sifoundersökning känner var fjärde svensk nu större förtroende för honom.

Katastrofen har stärkt kung Carl Gustafs ställning i samhället. Mer än var fjärde svensk har fått ökat förtroende för honom.

Däremot minskar förtroendet kraftigt för både Göran Persson och Laila Freivalds enligt Aftonbladet/Sifo.

Nu litar vi på dig, kungen

Den kung som vi trott oss känna har sällan varit personlig, och ofta uttryckt sig vagt och obestämt. Men efter naturkatastrofen i Sydostasien har bilden av kungen förändrats.

Han blev plötsligt personlig - utan att bli kladdigt privat. Han berättade känslofullt om hur det kändes att tidigt mista sin pappa. Och om att inte få prata om det, det var tabu.

Kungen har också visat prov på oväntat stor medkänsla med de drabbade. Han har tillsammans med drottningen flera gånger besökt sjukhus där överlevande barn och vuxna vårdas. Och han medverkar i en film som skolorna ska använda som underlag för att diskutera katastrofen, där han berättar hur det känns att mista en förälder.

Kungen blir folkkär?

Kungens agerande har gett utslag i opinionen. Enligt Aftonbladet/Sifo har mer än var fjärde svensk, 27 procent, fått ökat förtroende för statschefen. Bara två procent har fått minskat förtroende för honom. Kanske håller kungen vid 58 års ålder på att bli folkkär?

Om kungen stärkt sin ställning hos svenska folket har det gått sämre för Göran Persson och Laila Freivalds. Liksom kungen har de varit centrala aktörer i debatten efter de katastrofala flodvågorna på annandag jul.

Förtroendet för Laila Freivalds har rasat. Mer än hälften, 52 procent, har fått minskat förtroende för utrikesministern. Bara en procent har ökat förtroende för henne.

Laila Freivalds är ingen varm person. Hon kan tvärtom förefalla ganska kantig och kall. Det passade illa när hela svenska folket skakades av katastrofens fruktansvärda omfattning.

Men inte heller Göran Persson har stärkt sin ställning, trots de dagliga och bekymrade presskonferenserna veckan efter katastrofen.

Oförlåtligt, Persson

I går begick Göran Persson en närmast oförlåtlig chefsblunder. Han skyllde på personalen. Enligt statsministern berodde regeringskansliets sena start med katastrofarbetet på UD:s tjänstemän. De spred inte informationen så snabbt som de borde.

Mer än var tredje svensk, 37 procent, har fått minskat förtroende för statsministern efter katastrofen. Tre procent har däremot fått ökat förtroende för honom.

I dag fortsätter både kungen och regeringen katastrofbearbetningen - i Sverige. Carl Gustaf besöker orkandrabbade Halland och Småland. Biträdande näringsminister Ulrica Messing åker till småländska Ljungby.

Sifo telefonintervjuade sent igår kväll ett riksrepresentativt urval på 1000 personer över 15 år. Avrundningsreglerna gör att summan inte alltid blir exakt 100 procent.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM