Mejla

Staffan Heimerson

Ingen slump att han begär öppna dörrar

Publicerad:
Uppdaterad:

GRORUDDALEN. Här i ett Oslos välmående Rinkeby finns korsriddaren – den vapenfetischistiske, medaljfixerade, hybrisbesatte – Anders Breiviks fiender: den norska huvudstadens pakistanska invandrare.

Det var dessa familjer, bosatta 20 minuters bilresa från den norska huvudstadens centrum, som enligt Breiviks manifest skulle få ”25 000 euro för att låta sig deporteras. De som motsätter sig deportation ska avrättas. /…/ Framför mig ser jag en modern Förintelsen riktad mot muslimer.”

Breivik skulle bara veta hurdana de är.

Områdets riksdagsman är Akhtar Chaudhry, som i Stortinget håller en vice talmanspost. I en och samma mening ­illustrerar han den välsignade mång­kulturen:

– Jag är en muslim som åkt på hadj, en pilgrimsresa till Mekka och jag är en norrman som ofta går på tur i fjällen.

Av muslimernas ledare Mahmoud Ayaz, klädd i en traditionell punjabisk perisianmössa, bjöds jag in på kaffe i Bait-ul-Nasser-moskén. Ayaz är norrman sedan 35 år och – som om han trodde att jag behövde läras upp – sa han:

– Norge är ett fredligt land. Vi ska hålla oss till de värderingar vi gemensamt har. Vi fördömer allt våld och alla krafter som står bakom sådana handlingar.

Stämningen i Groruddalen var lite som i den Beppe Wolgers-visa, som en läsare vänligt påmint mig om:

För när människor har varandra bor de alla i samma land, och allting vi vill ge till andra kan du få ur min öppna hand. I min hand finns allt det jag drömmer allt jag äger och allt jag har, och den rädsla som alla gömmer just på den är din hand ett svar.

Detta hade inte räckt för Breivik. Han talade om ”människor som inte hör hemma här”. ”Som vi alla vet är roten till Europas problem bristen på självtillit (nationalism).”

Breivik sökte revolution och hans 1 500 sidor långa manifest ­visar, att han såg sig som ”en frontsoldat i den vita rasens försvarskrig”.

Han har, enligt en svensk säkerhetsanalytiker jag i går kväll talade med, alla drag som är typiska för en extremist - vänster och höger visar upp samma bild.

– De är borderline. De har paranoia. De är övertygade om att de handlar i försvar - och att de flesta i omgivningen är blinda för hur det förhåller sig. Breivik hade uppenbarligen förställningen om sig själv som Europas frälsare. Psykologer talar om Messiaskomplex.

Dessa tokar kan naturligtvis – även utan massakern i fredags – inte avfärdas med en axelryckning, även om det tillhör ovanligheterna att en människa med dessa fixeringar och våldsidéer går vidare och utför dem.

Nästan alla Europas länder har grupper som odlar blind nationalism och dyrkar traditionalism. Katalanerna bryter sig ur Spanien, flamländarna är i färd med att torpedera Belgien, EU-tanken är skör när nordeuropéer öser ur sig giftigheter om sydeuropéer.

Oftast är dessa yttringar inte harmlösa. Det är signifikativt att Breivik skickade sitt manifest till Sannfinländarna.

”Jag är rätt övertygad”, mejlade mig i går kväll en svensk observatör,”att dokumentet för många extremister kommer att bli en sorts ’Mein Kampf’.”

Linjen från Adolf Hitler till den 32-årige Anders Breivik, som skrev manifestet under namnet Andrew Berwick, är uppenbar.

Se här. Hitler var 1923 i München 34 år och bar fortfarande sin mammas efternamn, Schicklgruber. Först vid nära fyrtio års ålder gav han sig namnet Hitler. Han betraktades som en misslyckad tönt, när han försökte sig på den misslyckade ”ölhallskuppen”. Han dömdes till fem års fängelse och i fängelset började han författa ”Mein Kampf” som dels är en självbiografi, dels en manual i propaganda. Den präglas av ett rasistiskt elittänkande. I handling ville han skapa ett Lebensraum (livsrum) för det tyska folket.

På mindre än tio gjorde Hitler en politisk karriär som gav honom möjligheten till sitt våldsvälde.

I ”Mein Kampf” finns ett avsnitt i vilket Hitler talar om hur den som åkt fast ”ska använda sin rättegång för att göra politisk propaganda”.

Det är ingen slump att Anders Breivik i dag vid sin häktningsförhandling begär öppna dörrar.

Av: Staffan Heimerson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN