Ingen bryr sig om Tyskland längre

KOLUMNISTER

När Tyskland enades för 21 år sedan trodde många att Berlin omgående skulle bli en magnet för resten av Europa. Mest av alla trodde tyskarna det. Jag känner en man vid namn Holger som köpte en Porsche i present till sig själv och sedan inledde tunga spekulationer i lägenheter i förvissningen om att fastighetspriserna skulle rusa.

Det gjorde de inte.

Om vi bortser från Ryssland är Tyskland Europas folk­rikaste stat, 82 miljoner invånare. Landet är sedan decennier Europas ekonomiskt mäktigaste och Sveriges största handelspartner.

Berlin har ett rikare kulturutbud än någon annan stad jag känner till. Med rikt utbud menar jag stor variation och tillgänglighet. Få om några metropoler har en mer spännande historia. Dessutom är ölen god.

I söndags skulle jag flyga till Berlin. Jag upptäckte att det bara gick tre flyg från Arlanda till Tysklands huvudstad. Samma dag lyfte 14 till London.

Denna obalans kan tyckas lätt att förstå. De flesta svenskar talar engelska. Få klarar tyska. Men det är en förklaring som inte räcker. Halva Sverige har besökt Thailand utan att kunna ett ord thailändska.

2009 hade fem tyska filmer premiär på svenska biografer. Det visades fler brasilianska, åtta, för att inte tala om amerikanska, 121.

Förra året publicerades i Sverige 1?711 boktitlar som var översatta från engelskan. 108 titlar översattes från tyska.

Det är inte svårare att läsa en tysk bok på svenska än att läsa en engelsk på svenska. Varför råder då så dramatisk obalans i vårt förhållande till omvärlden?

Svensken är till sin natur servil och snål. Vi tyr oss till den mäktigaste kultursfären och firar semester där det är fattigt och billigt.

Men även resten av världen ser förbi Tyskland. Antalet utlänningar i staden minskar, rapporterade Berliner-Zeitung häromdagen. Varför? Den enda förklaring jag kan finna är att den tyska humorn dog med förintelsen av judarna. Man skrattar inte lika mycket i Berlin som i London.

Ni undrar hur det gick för Holger. Banken tog lägenheterna. Holger spårade ur och köpte in sig i en övergiven oljeplattform, som ägarna utropade till självständig stat. Vad det skulle vara bra för vet jag inte, och jag kan lova att dit går inga flyg alls.

ARTIKELN HANDLAR OM