Mejla

Lena Mellin

Waidelich hade gjort hemläxan

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Socialdemokraternas nye ekonomiske talesman Tommy Waidelich klarade första matchen mot Anders Borg överraskande väl.

Han vann inte. Men förlorade inte heller.

Minidebatten i SVT:s Aktuellt mellan Waidelich och Borg var ett tecken på att patienten börjar tillfriskna.

I alla fall om man med patienten menar svensk politisk debatt som legat i koma sedan i november då Mona Sahlin meddelade att hon tänkte sluta som S-ledare.

Det var en kort debatt och den innehöll inga nyheter. Men den var ändå intressant eftersom det var den första mellan den nya S-ledningen och regeringen.

Tommy Waidelich har suttit i riksdagen i tretton år men är ändå nästan helt okänd. Han mötte regeringens fixstjärna, Anders Borg, finansminister sedan 4,5 år tillbaka.

Waidelich hade gjort sin hemläxa. Han såg visserligen nervös ut (och vem hade inte gjort det?) men han var väl förberedd och begick inga direkta misstag.
 

Han sade att Socialdemokraterna måste fokusera på jobben. Det är en självklarhet men det måste ändå sägas.

Han talade om klyftor och den ökande barnfattigdomen. Han sade inte rent ut att det var regeringens fel men man fick ändå den känslan.

Han slog fast att det var ovärdigt att tvinga cancersjuka att gå till Arbetsförmedlingen. Det lät bra, Waidelich framstod som en kille med hjärtat på rätta stället. Men framför allt talade han om framtiden. Vad som ska hända då var visserligen diffust men solklart skulle Socialdemokraterna satsa på framtiden, ”vi kan inte längre vänta och se”.

Också det var självklarheter, rena plattityderna faktiskt. Men det verkade ändå som regeringen inte bekymrar sig nämnvärt om framtiden och dessutom latar sig.
 

Anders Borg var på hemmaplan och hade därför en ganska enkel match. Men han svarade märkligt nog på en av Waidelichs attacker. Regeringen tänkte också göra något mot barnfattigdomen. Där hamnade Borg lite på defensiven.

Borg talade dessutom för mycket om vad regeringen redan gjort. Inkomstklyftorna var de lägsta i industrivärlden och det gäller att fortsätta på den inslagna vägen med omsorg om de offentliga finanserna, och satsningar på arbetslinjen, välfärd och utbildning.

Så kan han inte fortsätta. Val väljs på löften om framtiden. Inte på vad som redan är gjort.

Under sin tid som finansminister har Anders Borgs huvudmotståndare hetat först Pär Nuder, sedan Thomas Östros och nu Tommy Waidelich.

Waidelich är en svårare motståndare för Borg än sina företrädare. Han har en helt annan framtoning än både Nuder och Östros. Och han är inte ekonom som Östros.

Det kan vara ett handikapp i själva jobbet. Men behöver inte vara det i kommunikationen med väljarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN