Mejla

Jan Guillou

Religionsfrihet, javisst – men för vuxna, inte för försvarslösa barn

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Den ökända islamiska Römosseskolan i Göteborg skall nu expandera till Borås och öppna både grundskola och fritids. Borås stad har kämpat hårt för att stoppa projektet, med den självklara motiveringen att sådana skolor saboterar integrationen och inskränker flickors frihet och jämlikhet. Ändå vann Römosseskolan i Kammarrätten och det är skandalöst.

Inte nödvändigtvis för att Kammarrätten dömt fel, utan för att vår lagstiftning inte räcker till för att stoppa skolor vars hela affärsidé går ut på att motverka den svenska skollagens innehåll.

Rektor för Römosseskolan är en viss Abdirizak Waberi, ryktbar för sin öppet deklarerade antidemokratiska hållning.

Han har sagt sig vilja leva i ett land där de religiösa sharialagarna blir rättesnöre, vilket för de flesta svenskar, också muslimer, vore rena mardrömmen.

Han är öppen förespråkare för månggifte, alltså tanken att en man bör vara chef och härskare över åtminstone fyra kvinnor och att dessa kvinnor, mannens egendom, självfallet måste draperas i så mycket tyg att andra män inte kan se dem.

Sådana uppfattningar är inte förbjudna och bör inte heller vara det. Men sådana uppfattningar har ingen som helst plats i svensk skolundervisning eftersom det är ren och skär galenskap.

Kritik från Skolinspektionen mot dylika skolor får aldrig någon effekt. Römosseskolan har inspekterats och kritiserats med jämna mellanrum sen 2011 för exakt det man kan vänta sig: flickorna diskrimineras och trakasseras, pojkarna får bättre betyg, kroppsstraff tillämpas.

Allt i överensstämmelse med Abdirizak Waberis öppet deklarerade ideologi.

Det som möjliggör dessa skriande missförhållanden är att den som vill driva antidemokratisk skola bara behöver deklarera att man tänker driva en demokratisk skola, utan religiösa inslag och så vidare. Men det som är skälet för att driva sådana skolor är ju att man vill komma ifrån allt det där demokratiska. Abdirizak Waberi och likasinnade gör ingen hemlighet av den saken, de är inte ens ulvar i fårakläder, de är ulvar i ulvakläder.

Varje gång de självklara missförhållandena i islamiska skolor påtalas svarar våra politiskt ansvariga att det här måste fixas med ”bättre kontroller”. För närvarande är det Gustav Fridolin som låtsas tro på den metoden. Men dessa kontroller har aldrig fått någon effekt. Och det ligger förstås i sakens natur eftersom själva avsikten med den här typen av privatskolor är att motverka det demokratiska systemet.

Dessa uppenbara och avsiktliga missförhållanden är mest utbredda i islamiska skolor som dessutom ökar oroväckande i antal. Men vore det så enkelt att de var ensamma om sitt avsiktliga skolsabotage skulle riksdagen ha satt stopp för eländet fortare än kvickt.

Men problemet tycks vara att det finns kristna sekter, som de likaledes ökända Plymouthbröderna, som hemsöks av ungefär samma pedagogiska visioner som Abdirizak Waberis skolor. Till och med bedragarsekten Scientologerna håller sig med egna skolor.

Och där tycks politikerna köra fast. Kristdemokraterna må avsky tanken på islamiska skolor. Men inte de kristna motsvarigheterna. Folkpartisterna må ha ungefär samma inställning. Men kan inte tänka sig att förbjuda judiska skolor. 

Därför offrar man hellre alla de barn som vallas in i de islamska institutionerna för hjärntvätt.

Religionsfrihet! ropar nu en och annan. Visst, vi har och bör ha religionsfrihet. För vuxna, men inte för försvarslösa barn som tvärtom berövas sin religionsfrihet genom att utsättas för sekteristisk religiös indoktrinering.

Lösningen på problemet med religionsfrihet heter ”söndagsskola”, eller möjligen fredags- eller lördagsskola. Det vill säga frivilligt organiserad religiös uppfostran vid sidan av den demokratiska skolan. Religionsfrihet utgör därmed inget hinder för att förbjuda antidemokratiska privatskolor.

De barn som nu i växande skaror tvingas in i religiösa dårfinksskolor riskerar att bli socialt och mentalt handikappade för livet. Vi har alltså att göra med ett lika tydligt som allvarligt samhällsproblem.

Men för en gångs skull finns det ett enkelt, effektivt och snabbt sätt att komma till rätta med det allvarliga samhällsproblemet. Om bara viljan finns.


FÖR ÖVRIGT ANSER JAG ATT:

… eftersom Expressen på sin ledar­sida den 18 februari krävde stopp för religiösa privatskolor bör man dra slutsatsen att inte bara blinda höns, utan även liberaler, kan hitta ett korn ibland.


… det många gånger tvivelaktiga, ibland utmärkta, samhällsprogrammet ”Uppdrag gransknings” avslöjande härför­leden, att den knäppa Knutbysekten var en knäpp sekt, inte bara var senkommet och för femtielfte gången. Det var en också onödigt resurskrävande galopp genom vidöppen dörr.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Religion

Jan Guillou