Herman Lindqvist

Jag beklagar djupt om de tagit illa upp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under några timmar i går eftermiddag drog en storm över svenska media. Den piskades upp till orkan och jag var den som fick ta emot hela eländet plus en tsunami av ursinniga mejl.

Herman Lindqvist skriver själv om sitt uttalande om Victorias och Daniels namnval på den nyfödda prinsessan Estelle
Herman Lindqvist skriver själv om sitt uttalande om Victorias och Daniels namnval på den nyfödda prinsessan Estelle

Allting bara för att jag, en fri och oberoende svensk författare bosatt i Frankrike, blev tillfrågad om vad jag tyckte om den nya prinsessans namn. Varför just min åsikt väckte en så häftig reaktion förstår jag inte, men så var det.

Jag är en av Sveriges få bekännande monarkister. Jag tror på monarkin ut­ifrån en historisk synvinkel. Sverige har varit monarki i över tusen år. Det skiljer oss från majoriteten av jordens länder och ger oss ett mervärde som inte andra länder har. Det kräver givetvis att kungafamiljen förvaltar sitt arv och sköter sitt ämbete med värdighet.

Varje ny generation i familjen är en ny länk framåt med band bakåt. Ett kronprinspar har således den ena foten i historien, den andra i framtiden. Det skiljer detta unga par från alla andra svenska unga par. Då deras dotter och blivande regent ska namnges, måste barnet få ett tilltalsnamn som passar in i den svenska regentlängden, ett svenskklingande namn med rötter i historien. De övriga namnen kan följa vilken modetrend som helst.

Jag känner varmt för Victoria och Daniel, jag blev djupt rörd då deras dotter äntligen kom till världen. Jag tror att Victoria kommer att bli den bästa och mest älskade av alla våra regenter. Jag hade bara önskat att Estelle , den nionde länken i familjen Bernadotte hade fått ett mer historiskt namn. Det är min personliga åsikt. Eftersom man frågade mig vad jag tyckte, svarade jag. Min filosofi är nämligen att alltid vara mycket tydlig och stå för mina åsikter.

Jag önskar Victoria, Daniel och deras lilla Estelle all lycka i framtiden och beklagar djupt om de tagit illa upp.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN