Mejla

Lena Mellin

De ska inte ägna sig åt äldrevård

Publicerad:
Uppdaterad:

Om man låter gamla tanter svälta ihjäl ska man inte ägna sig åt äldrevård. Mer komplicerat än så är det inte.

Anneli Möller hann leva i 90 långa år innan hon svalt ihjäl. Tre år innan hon dog tvingade demensen in henne på Solhaga äldreboende i Brålanda i Dalsland.

Det drivs av Carema care som redan tidigare fått stenhård kritik för förhållandena på flera andra äldreboenden som företaget driver.

Svärdottern Anett Galfvensjö tyckte att Anneli gradvis tacklade av under vistelsen på äldreboendet och påpekade det för personalen. Hon och maken brukade ta med sig näringsdrycker när de hälsade på Anneli.

När svärmodern avled i april begärde de anhöriga att hon skulle obduceras. Obduktionen visade att Anneli Möller svultit ihjäl. Det fanns inga andra underliggande sjukdomar utan dödsorsaken var kraftig undernäring.

Detta hände alltså i Sverige. 2011.

Det är ohyggligt upprörande. Och man kan bara föreställa sig vad som skulle hända om detta drabbade en ung person och inte en gammal senil tant. (Tänk inte värdelös, det gör tyvärr så många andra.)

Till skillnad från många andra tillstånd är näring inte något diffust som kräver tester och labbsvar. Antingen har tanten eller farbrorn ätit – eller också inte.

Om tanten eller farbrorn ätit tillräckligt behåller de – eller ökar – vikten. Har de ätit för lite eller inte alls tacklar de av. Det fattar vem som helst. Eller?

Om tanten eller farbrorn äter alldeles för lite, eller inte alls, måste de få näring på annat sätt, exempelvis genom dropp. Annars svälter de, precis som Anneli Möller, ihjäl. Så fungerar människokroppen.

Den som inte förstår det, eller klarar av att hantera det, ska inte driva ett vårdhem för gamla senila tanter. Så enkelt är det.

Alla detaljer i denna historia är givetvis inte kända. Det kan hända att Anneli vägrade äta och var helt omöjlig att komma överens med.

Men så förefaller det inte vara. Chefen för Solhaga har bjudit in Anneli Möllers son och svärdotter och beklagat det inträffade. Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen.

Caremas vice regionchef, Rikard Strömqvist, anser att företaget har bra rutiner för näringsintag.

Tyvärr inte. I så fall kanske Anneli Möller fortfarande varit i livet.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN