Övervakningssamhället har bytt skepnad

Vårt nya övervakningssamhälle är självvalt.
KOLUMNISTER

Jag vet inte om det är årstiden eller åldern eller både ock, men plötsligt börjar flera vänner mumla om att flytta till ett hus på landet och ”bara stänga av”.

Det här är inga innerstadsstressade småbarnsföräldrar som upptäckt att det är vackert på Värmdö. Det är snarare kreativa singelkvinnor som fått nog av känslan att vara överallt hela tiden och inte riktigt kunna överblicka konsekvenserna.

Jag hör dem verkligen.

Själv får jag lätt ångest när jag tänker på alla spår jag lämnar efter mig i min vardag. På sociala medier, i tidningsarkiven, hos teleoperatören, på banken, för att inte tala om alla foton som någonsin tagits av mig och som inte är i min ägo.

Jag vet inte hur många gånger jag skapat suck-stämning hos folk ­(oftast) och fä (mer sällan) som ­velat publicera bilder som jag ­figurerar på någonstans på world wide web när jag har lagt in veto.

- Men varför?

- Därför!

Sen står vi och föraktar varandras ståndpunkt en stund, innan kvällen kan fortsätta.

På franska pratar man ibland om ”jardin secret”. Det betyder ”hemlig trädgård” och är en sorts imaginär plats längst in i jaget där man förvarar saker som man vill behålla för sig själv.

Till skillnad från svenskans ”inre rum” saknar den hemliga trädgården helt new age-konnotationer och man skulle aldrig diskutera ­uttrycket på kurser i stresshantering. Det är ett ställe som är en idé som alla anses ha rätt till, framför allt i parrelationer där tvåsamheten ibland hotar att sudda ut alla gränser.

Förbluffande många vuxna människor saknar emellertid behov av en egen trädgård. Andra tycks gå dit ibland mest för att klippa ner häckarna som hindrar insyn och göra en incheckning på Facebook.

Jag förstår ju kapitulationen någonstans. Vad gör väl en status­uppdatering från semestern när Google redan vet var du har köpt din ­tröja?

Bara genom att analysera din mobilanvändning och konsumtionsvanor kan internetbaserade statistikföretag räkna ut om du är på väg att få diabetes, ungefär hur gammal du kommer att bli och vad sannolikheten är att du kommer att betala tillbaka ditt senaste lån.

Övervakningssamhällets tjänare från 1984 har bytt skepnad från myndigheter till storföretag, men mekanismerna är ungefär desamma. Med den skillnaden att vi nu räcker över hela vår integritet mer eller mindre frivilligt.

Och kanske är det den mest lutherska dygden av alla, den att inte ha något att dölja.

Att storebror numera ser dig varje dag är en icke-fråga för de flesta under 25. De minns inte kalla ­kriget och har de händelsevis läst ­George Orwell har budskapet antagligen inte gått fram. Och dessutom: Varför skulle man vilja gå under radarn när man kan starta en egen kanal på internet? Här är jag ­Storebror, här! Ser du mig?

Jag tänkte tillbringa helgen i min hemliga trädgård. Det är väl där man får bygga bo till slut, odla sina egna råvaror och låta gräset växa sig vilt. Vårda ett långsamt tynande umgängesliv som till sist bara underhålls medelst handskrivna brev. Ruva på sina hemligheter. Kanske skaffa en katt.

WOW

Blöjbilder - kränkande?

En kvinna i Österrike har stämt sina föräldrar för att de publicerat över 500 bilder av henne som barn på Facebook. Kvinnan menar bland annat att foton på henne i ­blöja är integritetskränkande. Kan bli ett hyfsat prejudicerande fall om hon vinner.

WTF

Frankrike har för övrigt så tuffa lagar kring fotopubliceringar att det blivit ett problem för yrkesverksamma tidningsfotografer och publicister. I princip alla bildpubliceringar ska föregås av ett godkännande från den avbildade, och inte ens kändisbilder får publiceras ”utanför sitt ursprungliga sammanhang”.

ARTIKELN HANDLAR OM