Mejla

Linnéa Claeson

10 saker främmande män säger till mig på gymmet

Publicerad:
 Många kvinnor känner att de inte får inte vara ifred när de tränar.
Foto: Johnér
Många kvinnor känner att de inte får inte vara ifred när de tränar.

Jag gömde mig bakom en vägg. Jag orkade verkligen inte möta hans kommentarer och blickar och jag hade faktiskt inte lust att säga ifrån heller. Jag ville bara vara ifred.

Det var onsdag och jag hade kommit tidigt till gymmet för att göra mitt knäböjsprogram innan det blev mycket folk. Varje gång vi är där samtidigt kommer han fram och raggar, kommenterar min kropp eller står och stirrar på avstånd. Jag har aldrig visat något intresse, initierat kontakt eller ens ställt en fråga tillbaka.

Ibland biter jag ifrån. Ibland höjer jag bara volymen i mina hörlurar och låtsas att jag inte hör honom recensera min bakdel. Den här dagen tog jag den lättaste utvägen och gömde mig från hans synfält.

När jag stod där bakom väggen och hoppades att han inte skulle köra fria vikter, och därmed kliva rakt in i vad som blivit mitt gömställe, kunde jag inte undgå att se hur absurd hela situationen var.

Inte nog med att jag kände mig löjlig i min ensam-kurragömma, jag började dessutom bli förbannad. Hur många gånger har jag inte fått opassande kommentarer av män på gymmet? Hur många gånger har inte mina lagkompisar berättat om män som nedvärderat, kränkt eller stirrat under ett helt träningspass? Stretcha är helt uteslutet, har en av mina vänner sagt. Män som tafsar när man ber dom att hjälpa till att passa är värst, tycker en annan.

Jag säger till mig själv att det är ofattbart att kvinnor fortfarande inte ska kunna vistas i det offentliga rummet på samma villkor som män. Att sexualiseringen, hotet och utsattheten finns i så många vardagliga situationer. Kanske i alla. Vi vill bara kunna gymma. Är det verkligen för mycket begärt? Nej, det är det inte.

Jag fantiserade om att jag stegar fram till mannen och ber honom dra åt helvete. Kanske kastar jag till och med min proteinshake med chokladsmak i ansiktet på honom. Men jag står kvar bakom väggen. Jag orkar inte slåss för min rätt att existera idag. Och det är inte direkt så att jag får vara ifred efter en sådan scen. Hur jag än gör förlorar jag.

I stället tar jag upp min mobil och skriver en lista på 20 av de saker främmande män kommit fram och sagt till mig och döper den till ”Shit snubbar say på gymmet”.

1. Klassikern: ”Får jag ge dig lite tips?” (Ger sedan tips innan jag svarat. Ofta tips jag redan vet. Jag är elitidrottare – det här är mitt jobb. Alternativt ger direkt felaktiga så kallade tips)

2. Han som mitt under ett set bänkpress hoppade in bakom mig för att passa (fast jag inte behövde hjälp) och la sina händer på mina bröst. Jag sa ingenting. Jag var 16 år.

3. ”Du är väldigt stark – för att vara tjej.”

4. När jag är längst ner i en knäböj. ”Du har en riktigt snygg röv.” Jag svarar inte. Han står kvar. ”Kan jag få ditt telefonnummer?”

5. ”Wow, du lyfter ju lika mycket som jag!” Jag: ”Jaha oj, det var ju ingen komplimang direkt ...” Den förnärmade PT:n går därifrån.

6. ”Sådär ska du inte köra om du vill gå ner i vikt.” Jag: ”Jag tränar inte för att gå ner i vikt.”

7. Jag sätter ner stången efter ett set tunga marklyft när han går förbi och säger snabbt: ”Vad sexig du är när du stönar sådär.” Sen går han vidare till sin PT-kund igen.

8. Jag kör frivändning med stöt. Han: ”Vad tränar du för idrott?” Jag: ”Handboll på elitnivå.” Han: ”Coolt, jag skulle kunna lära dig lite!” Jag: ”Jaha, vad roligt! Har du kört handboll?” Han: ”Nä.”

9. Jag: ”Är du klar med stången?” Han: ”Ja, jag kan ta av vikterna.” Jag: ”Nej, det är lugnt jag ska köra på samma.” Han: ”Bitch!”

10. Han: ”Fan vad sexig du var på löpbandet.” Jag: ”Hahaha, det tvivlar jag verkligen på.” Han: ”Jo, men alltså seriöst.” Jag: ”Nej, men alltså nej, jag menar nej. Gå.” Han: ”Fan vad dryg du var då.”

Hela listan finns på mitt Instagramkonto Assholesonline och innan någon väljer att maila mig och påstå att detta är påhittat rekommenderar jag att läsa kommentarsfältet där hundratals kvinnor delat erfarenheter om hur det är att vara kvinna på gymmet.

Det här är vår verklighet. Vår vardag. Var vänlig och lyssna i stället för att ifrågasätta.

Av: Linnéa Claeson

Publicerad: