Mejla

Micke Andersson

Hur ska S hantera Rudins snatteri?

KOLUMNISTER

Hur Socialdemokraterna hanterar Tomas Rudins snatteri i fortsättningen ska bli intressant att se.

Det är inte ett allvarligt brott.

Men kan ett parti ha en hög företrädare som åtalas för att stjäla finwhisky samtidigt som han betalar för det alkoholfria?

Att säga att det vimlar av profiler bland Socialdemokraterna i Stockholms stad vore att ljuga. Tvärtom är de väldigt få.

Men om det finns någon så är det Tomas Rudin, oppositionsborgarråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Rudin har tidigare varit bland annat sekreterare i Stockholms arbetarkommun, medarbetare till dåvarande LO-ordföranden Stig Malm och ordförande för SSU i Stockholm.

I lördags fördes Rudin till polisstationen från Systembolaget i Farsta i södra Stockholm sedan en väktare sett hur han tog en flaska finwhisky, Highland Park för 502 kronor, och gömde den innanför jackan.

Sedan tog han ett par flaskor alkoholfritt, gick till kassan men betalade bara för det alkoholfria. Rudin har erkänt snatteriet.

I går åtalades han, efter en ovanligt snabb polisutredning.

Beteendevetare påstår gärna om att människor som har råd att betala för sig men ändå snattar är ute efter kickar. Men får man verkligen en kick av att försöka smita ut från Systembolaget med en stulen flaska finsprit under armen?

I Rudins fall var det snarare alkoholproblem än kickar som var orsaken till snatteriet. Annars kanske han försökt stjäla även de alkoholfria flaskorna

Socialdemokraterna ligger, trots en viss ökning, fortfarande illa till i Stockholms stad. Enligt Statistiska centralbyråns omfattande väljarbarometrar har stödet ökat för partiet med 6,8 procent från maj 2010, alltså före förra valet, till 29,1 procent i novembermätningen förra året.

Socialdemokraterna vill givetvis ha bättre siffror än så i huvudstaden. Förra gången blev valresultatet i Stockholms stad magra 22,6 procent.

Är Rudin i matchen om väljarnas gunst en tillgång eller inte? Snatteri är inte ett allvarligt brott. Men det är skämmigt, särskilt för den som ligger i Rudins inkomstklass.

Precis som i riket har Socialdemokraterna stått utanför makten i Stockholms stad i två mandatperioder. Att ha makten där har ett starkt symbolvärde. För att återerövra den efter åtta år krävs en stark och målmedveten lokal insats.

Finns det utrymme för Tomas Rudin i en sådan valrörelse? Det avgör hans partikamrater och bygger på om de tror att hans budskap når igenom trots det som hänt. Eller om de tror att väljarna ser en flaska Highland Park framför sig i stället för Rudin.

Första beskedet var att han tar time out och ska behandlas för sina alkoholproblem. Nästa besked dröjer.

Av: 

Micke Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin