Elisabet Höglund

Helt omdömeslöst att vilja tillåta incest

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samlag mellan syskon, det vill säga incest eller ”blodskam” som det hette förr, har varit ett av de livligaste debattämnena på Facebook de senaste veckorna. Bakgrunden är ett uttalande år 2010 av den socialdemokratiska riksdagskvinnan Monica Green från Skaraborg. Ett syskonpar i 20-årsåldern i Kalmar hade åtalats för att ha haft sex med varandra och riskerade att dömas till ett års fängelse. Monica Green menade att det borde ­vara tillåtet för vem som helst, även syskon, att ha sex med varandra och att incest borde avkriminaliseras. I dag är synen på sex tillåtande och liberal i vårt land. Monica Green menade att förbudet mot incest hade överlevt sig självt. Visserligen var hon medveten om att det fanns vissa genetiska risker för barnet, om samlag mellan syskon ledde till graviditet. Men i dag kan man enligt Green lätt ha sex utan att bli gravid.

Incestförbud finns över hela världen och anses vara det ”enda universella tabut”. Ända sen medeltiden har sex inom familjen fördömts på de flesta håll, även om det i dag finns länder som har lättat på incestförbudet. I Sverige är det till exempel tillåtet för kusiner att gifta sig och få barn, även om jag själv tycker att det är tveksamt.

Om vi i Sverige just nu debatterar incest, så är det inget mot vad danskarna har gjort det senaste året. För drygt ett år sen förslog det danska riksdagspartiet Enhedslistan, som samlar vänstersympatisörer och miljö­vänner, att sex mellan syskon borde tillåtas. Denna debatt uppstod sen ett danskt syskonpar åtalats för att ha haft sex med varandra, alltså en direkt parallell till det svenska fallet.

Visst har synen på sex och vilka som har rätt att ha sex med varandra ­genomgått en revolution. För oss svenskar är homosex helt accepterat, liksom homoäktenskap. Men ­incest är något annat och mycket ­allvarligare.

Många ser incest som en moralisk fråga. Enligt min mening finns det betydligt starkare skäl att förbjuda incest. Orsaken till att incest fördömts under årtusenden är de genetiska skador ett barn som avlats av två syskon med exakt samma genuppsättning kan få. Fostret ärver samma (ibland dåliga) anlag från ­både mor och far. Det kan leda till ­defekter och allvarliga sjukdomar hos barnet. Incest degenerar.

Har ni tänkt på att vi de senaste åren ständigt diskuterat inaveln inom den svenska vargstammen. Inaveln är enligt experterna det största hotet mot en frisk och livskraftig vargstam. Därför måste inavlade och sjuka djur skjutas bort för att ge plats åt friska djur, som ska vara avlade av föräldrar utan blodsband. Detta gäller alla däggdjur, alltså även människan.

Därför frågar jag mig hur en er­faren rikspolitiker som Monica Green kan uttala sig så om­dömeslöst om syskonkärlek. Hon har visserligen ångrat vad hon sagt. Men ska verkligen Monica Green representera väljarna i Skaraborg i det kommande valet?

Let’s Dance

TV4:s stora parad-­ program har blivit alltmer ointressant. Ursprungstanken var att låta kända men odansanta personer lära sig dansa under sakkunnig ledning, en briljant idé i underhållnings-tv. Men programmet är i dag fyllt av artister med mångårig vana att röra sig på en scen, artister som utbildat sig på Balettakademien, av dansanta underbarn (läs: Benjamin Wahlgren) som har dansat tiodans sen han var barn. Den ursprungliga programidén är totalt urholkad.

I dag är deltagarna proffsdansare redan efter första programmet.

Tänk om, TV4, om ni vill ha några nya deltagare nästa gång.

Sitter och huttrar

Just nu sitter jag och fryser, påpälsad i nattlinne, morgonrock och makens tjocka skinnjacka. Fingrarna är stela som pinnar. Har ni ingen värme i huset i Tungelsta, undrar ni förstås. Jodå, men vi är inte där. Vi sitter och huttrar i en lägenhet jag köpt vid den spanska Solkusten. När vi åkte ner i onsdags såg vi fram emot härligt varma och soliga dagar vid Medelhavet. Men ack vad vi ­bedrog oss. Vi saknar också fungerande bredband. Tv:n visar 45 lokala spanska tv-kanaler med noll intresse för oss. Och luftkonditioneringssystemet kan bara blåsa ut kalluft. Jag längtar hem till det ”kalla” Sverige!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN