”Spännande och lättläst”

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Praktverk

Per Åhlin: Bildmakare & animatör

Elisabeth Lysander

Karneval förlag

Såg ni Karl-Bertil Jonssons julafton? Den har sänts i 40 år i SVT och känns mer aktuell än någonsin. Skaparen av denna älskade klassiker har gett oss många fler figurer som blivit ovärderliga tillgångar i vår svenska sagoskatt. Men han har också spelat en central roll i svensk filmkonst och regisserat fyra animerade långfilmer. Nu är han aktuell som animatör och en av regissörerna till filmen ”Emil & Ida i Lönneberga”. En väldokumenterad bok med massor av underbara teckningar.
 

Deckare

Svarthuset

Peter May

Modernista

Ett mord har begåtts på Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna. Kriminalkommissarie Fin Macleod, med stationering i Edinburgh, kallas tillbaka till den plats han lämnade för arton år sedan. Det blir en dramatisk återkomst där Mac Leod tvingas konfronteras med sitt förflutna och möta såväl gamla vänner som ovänner. Beskrivningen av den stränga, vilda naturen och de hårdföra, misstänksamma invånarna är övertygande.
 

Barn

Drakar i Globen

Martin Olezak, Anna Sandler

Rabén & Sjögren

Aldrig har jag läst en så bedårande beskrivning av en liten drakunge. Han kläcks ur ett stort ägg som tioårige Jack och hans föräldrar hittat på Långholmen och får namnet Silvertass. Kan denne eldsprutande, roliga lilla figur verkligen ha någonting att göra med den fruktansvärda spådom som vilar över Jack? I tusen år har drakarna varit försvunna men nu har en stor, svart skepnad siktats mot kvällshimlen. Spännande och lättläst.

Min favorit

Reportage

Kåtornas folk

Ester Blenda Nordström
Bakhåll
Året är 1914. Hon skriver så att man känner sig mitt i skeendet - snöstormen som rasar, vinden som viner och tjuter, hur det piskar som tusen vassa nålar i ansiktet. Ester Blenda Nordström kämpar tillsammans med en grupp samer för att ta sig över fjället. Hon ska arbeta som lärare för barnen och hennes skildring av det år som följer är storslagen dokumentär läsning. Men också en kärleksförklaring till de människor vars liv hon delat.

ARTIKELN HANDLAR OM