Hur slöa är vi?

KOLUMNISTER

Äntligen är detta ledighetsträsk över och vardagen kan börja igen. Den stinna omgivningen vrider sig i arbetsångest, ett lämmeltåg av skilsmässofärdiga par har påbörjat sin vandring till familjeterapeuterna men själv är jag mest förvånad över hur ett land kan bomma igen under flera veckor.

Jag ägnade julen åt att turista i mitt eget land vilket inte var helt enkelt, det mesta var stängt och de ställen som höll öppet erbjöd inte mycket till service. Rejält pinsamt med tanke på att jag hade besök från utlandet. Inte ens flaggskeppet Grand Hotel höll stilen, men där hade kyparen åtminstone vett att be om ursäkt för att de var dåliga.

Betalade en slant för att gå in på Skansen men alla hus var låsta, få djur syntes till och det skojigaste var de få bodar som höll öppet.

Julefrid i all ära men borde man inte ta hand om de besökare man har? Vare sig vi gillar det eller ej så är vi alla ambassadörer för vårt land och det intryck utländska gäster får formar deras syn på Sverige. Då borde det kunna gå att beställa en öl av någon som åtminstone verkar vara lite intresserad av att servera.

Jag vet att jag är otroligt gnällig nu och bara lyfter fram det värsta och sämsta. Enligt de heliga julreglerna ska alla människor vara lediga, barnen måste tindra med ögonen och släkter ska vältra sig i idyllisk gemenskap.

Problemet är bara att jag inte tror att det är så längre, alla vill inte barrikadera sig i sina hem under flera veckor för att leka lyckliga familjen. De flesta jag känner vill fly hemifrån, så långt bort det bara går, och jag begriper inte varför turistnäringen har vett att utnyttja det.

Ett talande exempel är Stig Strands stugby i Hemavan som under julen var smockfull med gäster som kommit från hela världen för att uppleva snö och renar. Superservicemänniskorna Stig och Bianca jobbade dygnet runt för att ta hand om sina gäster men det stora hotellet var, liksom det mesta i bygden, stängt.

Här fanns alltså chansen till både arbete och inkomst men folk avstod eftersom man föredrog att sitta hemma och äta skinka. Hur slött är inte det?

Det pratas självbelåtet om vilket bra turistland detta är men det finns inte ens en vettig internetsajt att vända sig till och inget Vikingamuseum. Nej, en rejäl uppryckning behövs om Sverige ska bli fantastiskt, man vill ju trots allt slippa skämmas över sitt land. Och allvarligt talat, hur kul är det att sitta hemma och slöa. Är det inte roligare att jobba, egentligen?

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM