Det här är inte ens godkänt, Reinfeldt

KOLUMNISTER

Män dominerar i den nya regeringen. Bara fyra av tio statsråd är kvinnor. Bättre kan du, Fredrik Reinfeldt.

Att utse Maria Borelius till handelsminister och Cecilia Stegö Chilò till kulturminister var ett exempellöst misslyckande av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter bara tio dagar vid makten hade han förlorat en femtedel av sina moderata statsråd och en tiondel av regeringen. Det saknar motstycke i historien.

När han skulle ersätta Borelius och Stegö Chilò hade Fredrik Reinfeldt inte råd att ta några nya chanser. Han var piskad att hitta två personer som varken ifrågasattes i hans eget parti. Eller som hade några kvarglömda benrangel i garderoben.

Gjorde säkra val

Det var viktigt. Inte bara för bilden av den nya, förändringshungriga regeringen. Utan också för uppfattningen om Fredrik Reinfeldt själv.

Med ett nytt misslyckande skulle både hans omdöme i allmänhet och hans personkännedom i synnerhet kunna ifrågasättas - i ännu högre grad.

Därför tog Fredrik Reinfeldt det säkra före det osäkra när han utsåg Borelius och Stegö Chilòs efterträdare.

Han valde Lena Adelsohn Liljeroth som levt i politiken eller dess utkanter ända sedan tonåren. Och Sten Tolgfors, riksdagsledamot sedan tolv år tillbaka.

I alla verksamheter är det viktigt att kunna hantverket. Så även i politiken.

Både Adelsohn Liljeroth och Tolgfors har det politiska kunnande som deras företrädare saknade. Bland annat lät de sig hunsas av oerfarna pressekreterare utan fingertoppskänsla.

Har fått något att bita i

Lena Adelsohn Liljeroth "har ett starkt intresse för jämställdhetsfrågor" och gick med Grupp 8-knapp som ung. Hon har fått något att bita i.

I regeringen är nu 9 av sammanlagt 22 statsråd kvinnor. Centern och folkpartiet är föredömen med två kvinnliga och två manliga statsråd. Kd representeras av två män och en kvinna.

Bara 4 av 13 är kvinnor

Handplockade av regeringschefen själv är de moderata statsråden. Reinfeldt har valt sju män och fyra kvinnor.

I regeringen som helhet är andelen kvinnor 41 procent. Bland de moderata statsråden är siffran ännu sämre, 36 procent.

Den manliga dominansen framstår som ännu större när man tittar på departementscheferna. Fyra av tretton är kvinnor.

Resultatet är inte ens godkänt. Bättre borde du kunna, Fredrik Reinfeldt.

Läs mer om de nya ministrarna:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM