Krisen är Freivalds comeback

KOLUMNISTER

Muhammedkrisen har blivit Laila Freivalds comeback.

Till skillnad från snedstegen efter tsunamin gör hon allting rätt.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Laila Freivalds klarar krisen galant. Nu gör hon allt enligt läroboken.

Efter attentatet mot den svenska ambassaden i Damaskus i lördags åkte utrikesminister Laila Freivalds till jobbet på UD. Där har hon varit sedan dess.

Efter flodvågskatastrofen för drygt ett år sedan gick hon i stället på teatern och kom inte till UD förrän efter 30 timmar.

Det har Laila Freivalds fått betala dyrt för. Hennes stjärna har inte stått högst på himlen. Varken i regeringen eller i media.

Men den våldsamma förtroendekrisen mellan väst och den muslimska världen efter publiceringen av karikatyrerna av profeten Muhammed har blivit Laila Freivalds comeback. Hon har skött allt enligt läroboken.

Möter ambassadörer

1 Redan för en vecka sedan träffade hon ambassadörerna för ett 20-tal muslimska länder i Asien, Nordafrika och Mellanöstern.

I morgon träffar hon dem igen och avsikten är att öka förståelsen för hur Sverige fungerar och hur lagstiftningen ser ut.

2 I går satt hon i telefonkonferens med de svenska ambassadörerna i de viktigaste muslimska länderna. Hon ville veta hur stämningen var i länderna - och om ambassaderna var tillräckligt bevakade.

3 UD har också tät kontakt med Sveriges muslimska råd. Laila Freivalds själv träffade i går ordföranden Helena Benauoda.

4 Det politiska Sverige står enat. Efter ett möte mellan Freivalds och partiledarna på UD i går står det klart att alla partier står enade i Muhammedkrisen. Ingen inrikespolitisk träta alltså. Det blev det efter tsunamin.

5 De danska misstagen ska inte göras om. Laila Freivalds ledstjärna är försiktighet. Inga stora ord, inga publikfriande utspel, inget som kan reta upp den muslimska världen.

Fp-ledaren Lars Leijonborgs idé om ett stöduttalande för Danmark fick tummen ner.

Ingen annan, framför allt inte utrikesministern, ville riskera att förknippas med Danmark.

Mild utfrågning

6 Efter attentatet mot den svenska ambassaden i Damaskus framförde UD:s protokollchef en formell protest till Syriens ambassadör. Laila Freivalds själv talade med sin syriske kollega i telefon för att understryka allvaret.

Nästa vecka förhörs Laila Freivalds om tsunamin i konstitutionsutskottet, KU. Utfrågningen blir nog mildare än väntat.

Läs mer:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM