Så bryter man ned en människa

KOLUMNISTER

Det finns inga gränser för hur ondskefulla handlingar en människa kan utföra.

Det sa professor Sven Christianson i går i Eksjö tingsrätt och äntligen kunde någon förklara varför mamman kunde hjälpa till att tortera Bobby. Och varför hon stannade kvar.

Christianson som är expert på brottsoffer och tortyr förklarade de faktorer som bryter ned människor till viljelösa, lydiga offer som är likgiltiga för andras lidande.

Det började i barndomen så klart. Det låter kanske klyschigt men det är likväl avgörande. Mamman växte upp i ett hem där misshandel och missbruk tillhörde vardagen, våld blev något naturligt, hon lärde sig aldrig att vara älskad.

Förmodligen lärde hon sig tidigt att stänga av, att inte ta in det som hände, som en överlevnadsstrategi.

I skolan blev hon mobbad, hade svårt med sociala kontakter, ansågs svagt begåvad.

Den bekräftelse hon fick var via sex, snabba affärer, inget långvarigt, ingen ville stanna kvar.

När hon var nitton kom Bobby och hon blev ensamstående mamma till ett utvecklingsstört barn som var hyperaktivt, hade svårt att koncentrera sig och klara sig socialt.

- Det krävs ett oändligt tålamod att ta hand om ett sådant barn, sa Bobbys läkare Karin Edby som vittnade i rätten i går.

Men mamman fick hjälp av en stödfamilj, klarade att ta hand om Bobby.

Självklart längtade hon precis som alla andra efter ett fast förhållande, att få vara normal och bli sedd.

Till slut fick hon kontakt med styvpappan. Personer som vill utnyttja andra för sina egna behov kan lukta sig till svaghet.

Han lockade med egen gård, bil och jobb, hon hade en perfekt offerprofil.

Om mammans berättelse är sann är det ett skolexempel på hur en människa kan brytas ned och förmås att göra det otänkbara.

Först en intensiv uppvaktning från mannen. Styvfadern band mamman till sig, såg till att hon flyttade till honom, snabbt så han kunde isolera henne i skogen och ta över. Mamman har berättat om hur han styrde allt från kontakter med skola till vem hon skulle tala med. Hon slapp ansvaret.

Att få någon att känna sig utvald, sedan bryta ned dem och ta över ansvaret för deras handlingar är det sätt på vilket man får soldater att lyda order utan att fråga.

Mamman hotades till att lyda. Det frivilliga blev snabbt ett tvång, sexlivet handlade mest om att han piskade och förnedrade.

Inom sm-sex finns en överenskommelse med säkerhetsord om någon vill sluta. Det är ett spel som ger ömsesidig njutning.

SM-folket är förfärade över styvpappans handlingar. Att tända på att någon lider handlar snarare om psykopati.

Men mamman stannade kvar av rädsla, också för att slippa bli ensam och övergiven.

Hon drack massor av sprit, fungerade inte längre som en normal människa. Hon blundade för Bobbys lidande, ignorerade det på samma sätt som mammor kan strunta i att deras barn utsätts för sexuella övergrepp.

Så skruvad kan alltså längtan efter kärlek och bekräftelse bli.

Och Bobby, en förståndshandikappad pojke på en 3-5-årings nivå, hade inte ens förmåga att försvara sig eller be någon om hjälp.

När dagen är slut och mamman ska föras ut ur rättssalen så ser hon mig rätt i ögonen och ler. Jag har ingen aning om varför, men det gör att hon för första gången ser mänsklig ut.

Kanske gav professorn henne en förklaring till varför hon handlat som hon gjort, kanske insåg hon att det finns en mekanik i allt, även hur människor formas.

Bara en sak är säker och det är hur oändligt viktigt det är att älska sina barn.

För det är av våld, kränkningar, övergrepp och likgiltighet som de formas, framtidens offer och förövare.

Läs mer

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM