Mejla

Peter Kadhammar

Donald Trumps lögner äter sig in i våra hjärnor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trump och Biden under en av debatterna under valrörelsen.
Trump och Biden under en av debatterna under valrörelsen.

Joe Biden skulle möta Donald Trump i deras första debatt och miljoner åskådare var nervösa.

Jag satt på ett hotellrum i Detroit beredd på pinsamheter, en förnedringsshow. Hur skulle gamle orkeslöse Biden klara av den av vitalitet frustande och totalt skamlöse Trump?

Donald Trump och hans propagandamaskineri hade månad efter månad hamrat in epitetet "Sömnige Joe" om motståndaren, de framställde honom som orkeslös och förvirrad, senil, utlevad, en person utan vilja i händerna på "extremvänstern" i Demokratiska partiet. Trumps hejaklack på Fox News, den fria världens största lögnfabrik, pratade om dolda krafter som baxade fram Biden, de höll upp honom som en docka.

Brottas man med grisar blir man skitig men bara grisen tycker det är roligt.

Varje dag utsätts vi för grisarnas propaganda.

Skiten fastnar.

Den fastnar även när vi vet att den är skit.


Tillbaka i Sverige talar jag med en kollega. Han säger: Bara inte Biden blir senil direkt. Jag svarar: Men Biden klarade ju debatterna galant, han talar redigt, vad får dig att tro att han blir senil. Kollegan säger: Ja jävlar...

Så effektiv är lögnen som vapen. Trumps ihärdiga smutskastning av Biden har gett resultat trots att vi vet att det är lögner.

Sömnige Joe?

Gamle trötte Joe?

Mannen som gömmer sig i en källare?

Den korrupte Joe? Den kriminella familjen Biden!

Gaggige Joe?

Denna stormvind av smörja har riktats mot en man som gått igenom världens hårdaste valrörelse, först mot konkurrenter i det egna partiet, sedan mot Trump i kampen om väljarna.

Alla som blir presidentkandidater i USA har kraft och enastående viljestyrka.


Biden är en man som gick ut i debatten mot Trump med ett leende och som behöll fattningen och diskuterade lugnt och värdigt medan Trump avbröt och avbröt igen och gjorde vad han kunde för att provocera.

Biden gick ut till debatten mycket medveten om att Trump skulle slå där det gör mest ont, genom att ge sig på Bidens son Hunter, göra sig lustig över dennes misslyckanden och försöka framställa hans affärsverksamhet som kriminell. Vilket ingen kunnat påvisa även om Hunter Biden uppenbart dragit nytta av sin pappas ställning.

Med lögnerna gillrade Trump en fälla. Han försökte upprepa sin framgång med kampanjen mot Barack Obama när han påstod att Obama inte var född i USA och följaktligen ingen legitim president: Varför visar han inte sitt födelsebevis!

Efter långt om länge lät Obama publicera dokumentet som visade att han föddes på Hawaii 1961.

Det var en av de bästa dagarna i Donald Trumps liv. Kanske den bästa. Trump, som då var dokusåpastjärna och fastighetsmagnat med tvivelaktigt rykte, lurade ut USA:s president på lögnens arena. Världens mäktigaste man svarade på lögnen med ett papper.

Som om det skulle hjälpa.

En förfalskning! sa Trump.


Så fortsatte lögnfabriken att mala och förgifta samhället och lögnen hade fått legitimitet eftersom den lyfts upp från undervegetationen till samhällets topp – om än bara för att tillbakavisas.

Joe Biden klarade att stå emot provokationerna.

Han var strategiskt slipad eftersom han inte försökte svara på lögnen. Han började inte diskutera sin sons affärer. Han konstaterade kallt att han redovisat sina självdeklarationer för lång tid tillbaka medan Trump vägrar visa sina.

Biden var den som förde fram ett sammanhängande budskap, han var den som framstod som – vettig, normal.

Ändå har Donald Trump ätit sig in i våra hjärnor. Han har visat oss den ihärdiga lögnens fasansfulla effektivitet. Han har visat oss att skamlöshet lönar sig. Påstå något, vad som helst, och håll fast vid det hur fel det än är. Till slut blir det en del av det allmänna medvetandet.

Trump har också lärt oss hur villig allmänheten är att låta sig luras, hur villig den är att följa förföraren.

En medborgare i USA har alla möjligheter att ta reda på fakta och i moralisk mening skilja på rätt och fel. Ändå valde 70 miljoner människor lögnaren och hans attacker på demokratin. De valde myterna på nätet i stället för verkligheten, tro istället för vetenskap, "alternativa fakta" i stället för det de ser med egna ögon.

Trump förlorade valet men är inte historia.

Han är förebudet.

Publisert:

LÄS VIDARE