Sverige hycklar med stängda Stasi-arkiv

KOLUMNISTER

Vilka svenskar spionerade åt Östtyskland och finns i Säpos hemliga Stasi-arkiv? Professor Birgitta Almgren har fått avslag i kammarrätten på sin begäran att ta del av dessa uppgifter.

Övriga länder har öppnat sina arkiv men i öppenhetens och demokratins högborg Sverige hålls namnen dolda vilket är märkligt. Gissningsleken om vilka personerna är och varför de inte avslöjas är redan i gång.

Säpo motiverar sitt avslag med att det i de flesta fall handlar det om människor som råkat visa oskyldigt intresse för DDR och sedan hamnat i arkiven utan att själva ha vetat om det.

Att de efter 35 år hängs ut som landsförrädare är självklart inte rätt, å andra sidan får de ju inte heller en chans att förklara sig om inte arkiven öppnas medan de är i livet.

Dessutom har en handfull svenskar erkänt att de verkligen var spioner som arbetade på uppdrag av den östtyska underrättelsetjänsten Stasi. Det hade varit mycket intressant att veta varför de gjorde det och hur de tänkte när de förrådde sitt land. Professor Almgrens forskning handlar nämligen om hur DDR infiltrerade det öppna Sverige och i förlängningen hur diktaturer arbetar, samt hur snabbt antidemokratiska krafter kan ta över och hota både demokrati och mänskliga rättigheter.

Ämnen som är synnerligen aktuella än i dag och viktiga att ta lärdom av, särskilt med tanke på den propaganda som dagligen sköljs över oss både från öst och väst.

Dessutom borde Sverige, som är så bra på att hytta med fingret åt andra länder, städa rent framför sin egen dörr.

I går erkände Herbert Pundik, före detta chefredaktör för den danska tidningen Politiken, att han spionerade för Israel under 50- och 60-talen. Under sina reportageresor i Afrika för olika danska medier samlade han även in information åt Mossad. Pundiks handlingar är helt förkastliga,som journalist smutsar han inte bara ner yrkeskårens rykte, om han avslöjats kunde han dessutom ha riskerat sina kollegors och kontakters liv. Men det hedrar honom att han är ärlig och berättar. Det vore uppfriskande om kommunistdiktaturens gamla spioner och Sverige var lika villiga att göra upp med sitt förflutna.

Släng ut skeletten ur garderoben och öppna arkiven. Något annat vore hyckleri i ett öppet och demokratiskt land.

avJohanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM