Mejla

Lena Mellin

Allt verkar tillåtet i S interna maktkrig

Publicerad:
Uppdaterad:

BRYSSEL. Aftonbladets avslöjande i dag om samarbetet mellan pr-byrån Prime och Svenskt näringsliv fick konsekvenser redan före publicering.

Ett övertydligt bevis för den hårda falangstriden mellan höger och vänster i Socialdemokraterna.

Att näringslivet vill styra Socialdemokraterna högerut är knappast någon nyhet.

Att pr-firman Prime, där flera anställda representerar Socialdemokraternas högerflank, tar uppdrag av Svenskt näringsliv för att nå dit är däremot en nyhet. Särskilt som de är beredda att utnyttja sina kompisar för att nå uppdragsgivarens, och även sina egna, syften.

Det avslöjar Aftonbladet i dag och vi kan också publicera dokument som styrker saken.

Vad har det med falangstriderna i Socialdemokratin att göra? Allt.

Sveriges största parti saknar ledning och ingen vet vem den nya partiledaren blir. Det gäller alltså att skaffa sig ett övertag i den interna gyttjebrottning och det brukar högerfalangen alltid få, åtminstone den moderatare delen av den.

När det avslöjas att Prime, med bland andra förre SSU-ordföranden Niklas Nordström, tar uppdrag av arbetsgivarna i syfte att driva Socialdemokraterna högerut är det alltså sprängstoff. Vänstern kan vinna poäng, högern riskerar att förlora dem.

Redan innan Aftonbladets artikel publicerats påbörjades därför ”Operation skademinimering”.

Fredrik ”Feffe” Andersson från Prime Facebooklänkade till satirbloggen Sven-Erland som utger sig för att vara vänstersosse men, som givetvis inte är det (så går det till i korridormygelvärlden). Han påstår sig veta att Aftonbladet ska publicera uppgifter om Niklas Nordström, senast torsdag.

Vid halvtretiden natten till i går publicerar en skribent på makthavare.se samma uppgifter och lyckas sedan i en av de mer förvridna argumentationer man läst någonsin koppla Aftonbladets kommande artiklar till nappatagen i S-kulisserna.

Artikeln kommenteras sedan av den oberoende S-bloggaren Erik Laakso som konstaterar att Aftonbladet i sak inte har något nytt att komma med. Observera att detta handlar om artiklar Laakso inte läst. Observera också att han var en av dem som skulle ingå i Primes Operation högervridning, betald av Svenskt näringsliv.

I krig och kärlek är allting tillåtet. Här handlar det, tyvärr, inte om kärlek.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN