Mejla

Staffan Heimerson

Se upp - så här blir vårt nya år 2016

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
DET BLIR VÄRRE Heimersons kristallkula avslöjar att Hillary Clinton vinner valet i USA, att Zlatan säljs till Miami och att GW löser Palmemordet. Bland annat.

Bara fem dagar återstår av det år som har varit världens sämsta sedan krigsslutet 1945.

Vi har varit räddare än nånsin. Har ni sett hur Löfven ser ut? Just det. Rädd! Vår rädsla har vållats av det religiöst upphetsade, barbariska islamiska kalifatets, IS, halshuggare och terrorister av en flyktingkris som blivit en folkvandring samt av Rysslands oberäknelige president ­Putin.

Det nya året 2016, blir värre. Här är ­mina förutsägelser, med ett tröstens ord från Abraham Lincoln: ”Det bästa med framtiden är att den kommer med en dag i sänder”.

Kina och Amerika ställer sig vid randen av ett krig över Sydkinesiska sjöns status, där en tredjedel av världens fartygstrafik ångar fram. Spratleyöarna, som ligger på internationellt vatten, har rättsstridigt annekterats av Kina. Vietnam, Taiwan, Malaisia, Brunei och Filippinerna protesterar. Amerika stöder dem. Världen har inte varit farligare sedan Kubakrisen 1962.

Sepp Blatter gör comeback. Som vd för Volkswagen.

Rysslands president Putin gör en straffexpedition in i Turkiet, som näpst för ett nerskjutet plan. Han ska ge ­president Erdogan ”en läxa”. Ingen ­vinner men kriget kommer att kallas VM i kukmätning.

Julian Assange slipper svenska åtal och lämnar Ecuadors ambassad. Han flyger genast till Stockholm med motiveringen. ”Inget är som svenska flickor.”

Fotbolls-EM hålls i Frankrike. Sverige tar guld.

David Lagercrantz accepterar att skriva en fri fortsättning på den populära boken Bibeln. ”Tredje testamentet” utkommer lagom till Bokmässan.

Gina Dirawi fotograferas med tejpad mun. ”För att förhindra att grodorna hoppar ut”, förklarar SVT:s presstaleskvinna.

Kvarg visar sig vara cancerframkallande och surdeg förbjuds av hälsoskäl. Södermalm hotas därmed av massvält.

Donald Trump blir republikanska partiets president­kandidat men får i valet spö av demokraternas Hillary Clinton.

Leif GW Persson löser Palmemordet. Han säger: ”Äsch, ingen konst. Jag är smartare än Sveriges alla snutar tillsammans.”

Flyktingar fortsätter att strömma till och när Öresundsbron av säkerhetsskäl har sprängts hittar flyktingarna nya vägar via Åland.

Uppsala universitet blir först med att ge masterexamen till dem som har gått kursen ”Så tar du en schysst selfie”.

Jacob Zumas inkompetens och korruption som president i Sydafrika får ANC att sparka honom. Han tröstar sig med skaffa sig sin femte hustru.

Nya ”Debatt” i SVT blir som gamla ”Debatt”. Talesättet att tala för döva öron får en mening.

Oljan på världsmarknaden blir ännu billigare. Men bensinpriset vid svenska mackar stiger.

Stefan Löfven blir kvar som parti­ledare. Men när Socialdemokraterna sjunker under 20 procent sparkas Carin Jämtin som partisekreterare.

Brexit blir ett faktum i folkomröstningen i Storbritannien; England ut ur EU. Inspirerar många länder och regeringar.

Beijing bygger vindkraftverk mitt i stan. Inte för att alstra elektricitet, utan för att blåsa bort smogen.

Undervisningminister Fridolin inför nya läroplaner och påbjuder betyg i lekskolan.

Med ett roderlöst statsstyre och en hållningslös opposition går det bra för Sverige: tillväxt, minskad arbetslöshet, ökad byggnation.

Vid OS i Rio de Janeiro blir det för friidrottsmännen obligatoriskt att vara dopade.

Populisternas inflytande minskar. Trump var en dagslända, Marine Le Pen lyckades inte få makten i en enda av Frankrikes regioner, UKIP:s enda parla­mentsledamot är trött på sitt parti, ­ingen talar om Greklands Syriza, Putin sitter kvar enbart tack vare stöd från FSB, KGB:s efterföljare, och Jimmie Åkesson ligger vaken om natten.

På grund av oljekrisen måste Norge låna pengar för att klara sina sociala ­utgifter. En del norrmän börjar arbeta.

Zlatan värvas av Miami bollklubb.

Kåldolmar gör comeback på svenskars middagsbord.

Klimatskeptikerna får en läxa när i november krokusen blommor i rabatten och i skyn lärkan slår sin drill.

Göteborgs-Posten går i konkurs, Sydsvenskan finner ingen köpare. Inte ens Amelia Adamo kan värja sig mot röda siffror i bokslutet.

Det blir en kanonsommar. Plus 28 hela juli, 22 i Östersjön.

Jag läser just nu ...

… en antikvarisk ljuvlighet, ”­Escoffiers stora kokbok”, utgiven av veckotidningen Husmodern 1928. Fransmannen Auguste Esc­offier, som levde 1846–1935, är alla tiders störste kock, generös i sina råvaror, omständlig i sin tillredning och med talang för att variera. När jag kommit till recept 387 (av 763) tror jag, att jag börjar förstå Mästaren. Det är ugnsstekt lax i fiskspad som ej får koka. ”Garneras med potatiskulor, urtagna med legymkniv eller formade som oliver och kokta i saltat vatten, förvällda skivor av mjölke” samt 18 kräftor. Serveras med bearnaisesås. Jag bli extra glad när jag upptäcker att boken bara är den första av två delar – nu ska jag jaga fram den andra också – det är där kötträtterna kommer. Obs! Inga bilder. Vi är behagligt långt från kändiskokböckerna.

Flygbolaget SAS …

… markerar sin strävan att bli luftens svar på SJ. Därför drar de till sommaren in sina flyg från Göteborg till Paris, London och Bryssel. Göteborgarna får lära sig att flyga via Arlanda.

Min alerta läsare…

… Bodil Malmberg tycker att jag ska granska Migrations­verket: ”Det är känt att flyktingar måste ansöka om vinterjacka (till ett värde på second hand, från 40 kronor). Handläggningstiden för detta är på Migrationsverket flera månader. Att de anställt åtskilliga byråkrater för att handlägga dessa ansökningar (en för varje familjemedlem/jacka), då känner åtminstone jag en isande fläkt från gamla DDR och ser för min inre blick hur svettiga tjänstemän med allvarsam min stämplar ändlösa högar av papper. På fullt allvar! När dessa tyngda tjänstemän sägs arbeta kvällar, helger och tydligen fått jul­helgen indragen reser generaldirektören för myndigheten på semester.”

avStaffan Heimerson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM