Att grilla i Bromölla är inte en weekend i Köpenhamn

Danmark och Skåne inleder ett tätt samarbete.
KOLUMNISTER

Vid årsskiftet stängs inte bara gränserna.

De öppnas också.

För samtidigt som Sverige inför ID-kontroller blir Skåne danskt igen. Öresundsregionen ska numera marknadsföras som Greater Copenhagen.

Förhoppningen är att alla östdanska och skånska kommuner går med i samarbetet. Det ger en befolkningsmängd på 3,9 miljoner människor.

Men vad betyder det? Det är ytterst oklart om min mamma i Bromölla vaknar upp på nyårsdagen och känner brisen av Köpenhamns ”cutting-edge fashion”.

Hon undrar nog snarare varför busslinjer dras in och vårdcentraler håller stängt om helgerna. Så ser verkligheten ut i Greater Copenhagens nya förorter.

I våras talade Köpenhamns borgmästare, Frank Jensen, klarspråk med The Guardian: ”Size matters”.

Köpenhamn vill konkurrera internationellt. Det gör man nu för tiden med storlek.

På Greater Copenhagens hemsida möts besökaren av fotografier med kort skärpedjup och reklamtexter – på danska och engelska – som får Köpenhamn att låta som New York.

Skåne nämns knappt. Ändå ska svenska och danska skattebetalare pröjsa lika delar av de miljoner som kalaset går på. Det påminner om när regeringen brände 80 miljoner på att återinföra gratis inträde på statliga museer. Det var väl fantastiskt. För stockholmarna.

Turismen då? Med all respekt tvivlar jag på att någon drar likhetstecken mellan en cityweekend i Köpenhamn och att grilla flintastek på Bromölla camping.

Näringslivet? Jo. Forskningsanläggningen ESS och lärosätena i Malmö och Lund har säkert något att vinna. Desto fler frågetecken för Komvux i Örkelljunga.

Det går att raljera i timmar, men det går också att prata allvar. Greater Copenhagen används bara som marknadsföring. Men resultatet blir detsamma som alltid när makten centraliseras.

Skåne kan bli en del av Greater Copenhagen, men Osby blir inte Washington D.C. för det.

Stängda eller öppna nationsgränser? Det spelar mindre roll när de högsta murarna är osynliga.

När regeringen vaknar ur koman och öppnar gränserna igen blir allting som vanligt. Centrum av Öresundsregionen kommer att fortsätta blomstra, oavsett namn.

Och landsbygden, den kommer fortsätta att utarmas.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM