”MV:s hantering var inte ett under av tydlighet”

KOLUMNISTER

Att sätta åtalade Ikeamördaren i förvar var aldrig aktuellt

1 av 32 | Foto: Jonas Bilberg

Den för Ikeamorden åtalade Abraham Ukbagabir är det aktuella exemplet på vikten av fler utvisningar och ett tydligare system.

Han skulle ha lämnat Sverige i januari förra året.

Han säger sig ha uppfattat det som att han skulle få uppehållstillstånd, "som alla andra". Bara han höll sig kvar i Sverige i 18 månader.

Hur han fick det om bakfoten vet jag inte, eller om han talar sanning.

Abraham Ukbagabir hade redan uppehållstillstånd i Italien, men studsade under åtta år av och an mellan England, Norge och Italien, del av en växande armé som surfar runt Europa i hopp om att fastna på riktigt någonstans, medan de på en svart marknad städar hotellrum och diskar i restaurangkök.

Medan åren går och utanförskapet växer.

Abraham Ukbagabir hinner bli 34 år och har sökt asyl sju gånger i olika länder när han första gången försöker få uppehållstillstånd i Sverige. Får avslag. En dryg månad senare kallas han till Migrationsverket för utvisning, men dyker inte upp.

Så går ett år och fyra månader. Han ansöker på nytt. Migrationsverket vet att han redan har fått avslag, att han avvikit från verkställighet.

Han sätts då på ett asylboende i Arboga.

Den 27 juli, vid ett möte på Migrationsverket, får Abraham Ukbagabir veta att han återigen har fått avslag, och ska överföras till Italien.

Den kvinnliga handläggaren på Migrationsverket i Västerås uppfattar honom som "lugn och saklig".

Två veckor senare, 10 augusti, kommer han på nästa avtalade möte, som ska handla om själva utvisningen. Att sätta honom i förvar blir aldrig aktuellt.

På egen hand ska han ta sig till Åby, Uppsala och senare ut ur landet. Han får bussbiljetter.

Mötet tar 40 minuter. I polisförhör säger handläggaren att Abraham Ukbagabir nog i något skede såg lite chockad ut och att hon fick "funderingar om" att Abraham aldrig skulle ta sig till Åby.

Vilket var en riktig iakttagelse, eftersom han direkt åkte till Ikea, valde två knivar och stack dem i de människor som råkade stå närmast.

Abraham Ukbagabir är en farlig man, som hade kunnat bli farlig någon annanstans.

Hans groteska hämndaktion vill jag tro är unik. Men Migrationsverkets hantering var inte ett under av tydlighet.

Och att bara var tionde av människorna som ska tvångsutvisas från Sverige har lämnat landet kan inte vara bra för något, för någon.

avKerstin Weigl

ARTIKELN HANDLAR OM