Mejla

Ingalill Mosander

Fyra romaner i pocketformat

KOLUMNISTER

Vägen mot Bål­berget, Therése Söderlind

Bonnierpocket

ENGAGERANDE  Hon är en stor författarbegåvning och driver hela tiden läsaren obönhörligt framför sig. Historien växlar mellan olika mellan olika tidsåldrar. År 1674 i Nylands socken i Ångermanland brändes ett trettiotal kvinnor på bål för häxeri. Tre hundra år senare möter vi på samma plats en man i livskris. Han börjar söka efter sina rötter sedan hans tonårsdotters släktforskning visat att en av familjens förmödrar tillhörde de anklagade och avrättade.

Vi kom över havet, Julie Otsuka

Bonnierpocket

MÄSTERLIG De kallades postorderbrudar, de japanska kvinnor som fraktades per båt till Kalifornien på 1920-talet för att gifta sig med män de aldrig träffat. Fattiga män som skickat tjugo år gamla bilder på sig själva och ljugit ihop sina levnadshistorier. Med undertryckt vrede på ett vackert prosalyriskt språk skildras det hårda liv som väntade dessa kvinnor, inte minst när de tvingades in i amerikanska läger efter japanernas attack på Pearl Harbor.

Wolf Hall, Hilary Mantel

Weylers

ENASTÅENDE Sällan har en historisk roman blivit lika hyllad och omsusad. Händelserna utspelas i 1500-talets England men eftersom språket är så levande och modernt känns det som om man befinner sig mitt i skeendet. Henrik VIII, berömd för att ha låtit halshugga två av sina sex hustrur, vill desperat ha en manlig arvinge. In på scenen träder den briljante spinndoktorn Thomas Cromwell och maktspelet kan börja. Tilldelad det prestigefyllda Bookerpriset.

Torsdagarna i parken, Hilary Boyd

Norstedts

VARMHJÄRTAD Jennie är 60+ och lever i ett trist äktenskap med en man som flyttat in i ett eget rum och vars enda passion i livet är att spela golf. Den bästa dagen i veckan för henne är torsdagarna. Då går hon till lekparken med sitt barnbarn Ellie. Där träffar de Ellies bästa kompis Dylan och, inte minst, hans morfar. Mer säger jag inte. En varm och mänsklig berättelse om uppbrott och kärlek på äldre dar som blivit en internationell storsäljare.

Av: 

Ingalill Mosander

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingalill Mosander