Fyra pocket för sommarläsning

KOLUMNISTER

DECKARE

Svarthuset, Peter May

Pocketförlaget

FASCINERANDE  Ett mord har begåtts på Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna. Kriminalkommissarie Fin Macleod, med stationering i Edinburgh, kallas tillbaka till den plats han lämnade för arton år sedan. Det blir en dramatisk återkomst där Macleod tvingas konfronteras med sitt förflutna och möta gamla vänner såväl som ovänner. Skildringen av den stränga, vindpinade naturen och de hårdföra, misstänksamma invånarna är lysande.

Svarta korpar över Villette, Ingrid Hedström

Alfabeta

SANSLÖS Hur kunde de få hålla på – bankdirektörerna på Island som drabbades av storhetsvansinne och höll på att sänka hela landet i havet? En fråga som undersökningsdomare Martine Poirot vid belgiska polisen får anledning att ställa sig när hon ska utreda två mord. Spåren leder in i en värld av svindlande affärer. girighet och hämnd.

Det så kallade svenska deckarundret innehåller några författare som skiljer ut sig. Ingrid Hedström är en av dem.

Väster om friheten, Thomas Engström

Bonnierpocket

NUTIDA Stämningen och intrigen får mig att tänka på John le Carré. Fast Thomas Engström verkar ha mer humor. Jag blev oerhört fängslad av karaktärerna och skildringen av Berlin.

Tre amerikaner mördas i Marrakech. Fortsättningen följer i den tyska huvudstaden där USA:s mest eftersökte man befinner sig. CIA-chefen på plats kontaktar sin tidigare agent, före detta Stasiofficeren Ludwig Licht. Spelet kan börja. En thriller av hög internationell klass.

Lewis Winter måste dö, Malcolm Mackay

Månpocket

MORDISK Calum MacLean är proffs på att döda människor. Han gör det mot betalning och är så skicklig att han aldrig åkt fast. Uppdragsgivare är olika kriminella bossar som vill göra sig av med konkurrenter som agerar på samma marknad. Skildringen av Glasgows undre värld är smart, hårdkokt och realistisk och skiljer sig från det mesta jag läst i deckargenren. En originell debut i den kategori som brukar betecknas som ”omöjlig att lägga ifrån sig”.

ARTIKELN HANDLAR OM