Mejla

Lena Mellin

Samma kaos igen – om ingen ändrar sig

KOLUMNISTER

Det är för mig obegripligt hur landet ska styras efter nyvalet i mars.

Om alla håller sig till det de säger blir det samma kaos igen.

Det är inte bara förfärligt. Det är ansvarslöst.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Centerledaren Annie Lööf har hållit jultal och regeringen representerad av statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och miljöminister Åsa Romson (MP) har hållit presskonferens.

Efter det kan man konstatera att läget är helt låst. Det finns inga öppningar.

Det betyder att det nyval som ska hållas den 22 mars förefaller bli helt onödig. Det kommer inte att lösa upp det parlamentariska kaos som skapades i riksdagsvalet för tre månader sedan och som förstärkts av Sverigedemokraternas besked att de tänker fälla varenda regering som inte radikalt minskar flyktingmottagandet och anhöriginvandringen.

Eftersom varken de rödgröna eller Alliansen tänker göra det så återstår Stefan Löfvens analys. Antingen så regerar man med stöd av Sverigedemokraterna. Eller också över blockgränsen.

Men eftersom inget av de andra riksdagspartierna har för avsikt att bryta internationella konventioner så faller alternativ ett bort. Ingen säger sig vilja regera med stöd av SD.

Löfven började fria

Återstår alltså en regering som söker stöd över blockgränsen. Men om alla menar vad de säger så finns inga förutsättningar för det heller.

Stefan Löfven började fria till Folkpartiet och Centern redan för ett år sedan i en ovanligt suddig debattartikel där det inte ens framgick att Socialdemokraterna uteslöt en renodlad S-regering. Det har han fortsatt med sedan dess trots att det i det närmaste är dödfött.

Så sent som vid en pressträff efter måndagens jultal slog Annie Lööf fast att centern inte tänker vara ett stödparti till någon som ”direkt motarbetar det Centerpartiet brinner för”, exempelvis satsningar på minskade kostnader och regerförändringar för småföretag.

Alliansen har inte uteslutit samarbete i enskilda sakfrågor men går till val i mars på ett sitt fjärde gemensamma valmanifest. Deras mål är en ny alliansregering. Men hur ska den få sin budget genom riksdagen? För närvarande finns inga förutsättningar.

Gemensamt budgetförslag

Det enda realistiska är att antingen Socialdemokraterna eller Alliansen, beroende på vilken sida som får störst stöd i nyvalet, åtminstone kommer överens om ett gemensam budgetförslag, kanske redan till vårbudgeten. Det skulle minimera Sverigedemokraternas inflytande samtidigt som det skulle gå att regera landet.

Men det förutsätter att Stefan Löfven bryter sin allians med Miljöpartiet och bryter budgetsamarbetet med Vänsterpartiet. Efter föreställningen på Harpsund i eftermiddags förefaller det otroligt.

Stefan Löfven verkar heller inte ha förstått att han måste ta Alliansen som en helhet. Hans tal om samarbete har inte brutit upp blockpolitiken. Det, och extravalet, har gett den en stadga som en brokonstruktör skulle avundas.

Om ingen ändrar sig så går vi mot ett nytt riksdags- och regeringskaos efter nyvalet i mars. Extravalet kan vara den sämsta politiska idé som någon kommit på under de senaste årtiondena. Det går nämligen inte, som Göran Persson (S) redan har sagt, att ha ett extraval till. Folket kan inte rösta fel mer än en gång, sedan måste rikets högsta beslutande organ ta sitt ansvar.

Det skulle vara klädsamt om riksdagens partier för ett ögonblick erinrade sig varför de sitter i riksdagen. Och det är inte för det egna egots skull.

Men just nu ter det sig fullständigt obegripligt hur Sverige ska styras efter nyvalet. Jag blir inte sorgsen när jag tänker på det. Jag blir arg. Riksdagens partier måste ta det ansvar de fått av sina uppdragsgivare, väljarna.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Lena Mellin