Ingalill Mosander

Ingalills nya topplista

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De fyra bästa böckerna just nu enligt Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander

Grottmannen

Jørn Lier Horst

Lind & Co

DECKARE Den norska polisen hinner knappt ta hand om liket av en man som sitter död hemma

i en stol förrän det dyker upp ytterligare ett. Under en gran ligger en halvt förmultnad man och i hans fickor finns en broschyr på vilken kriminalteknikerna

hittar fingeravtryck. De tillhör en serie­mördare efterlyst av FBI.

Behöver jag säga att i den här boken har Jørn Lier Horst överträffat sig själv? En rysare som höll mig både fängslad och fastnaglad.

Väggen: En utbränd psykiaters noteringar

Pia Dellson

Natur & Kultur

FAKTA Första meningen lyder: ”Någon har bytt ut min hjärna mot en liter sirap”. På ett rakt, enkelt språk lyckas författaren få mig att på allvar begripa vad det innebär att drabbas av utmattningssyndrom.

Hon vet vad det handlar om. Som läkare har hon behandlat patienter med samma sjukdom. Men när hon själv drabbades förstod hon ingenting.

Hon som var så stabil. En fantastisk, insiktsfull liten bok med ett blytungt, viktigt innehåll.

Kära Hinseberg

Ulla-Maria Andersson

Norstedts

ROMAN Katta är arton år och hela hennes liv går ut på att få tag i pengar så att hon kan få tag på droger. Det är en sorglig berättelse om förnedring, ångest och verklighetsflykt.

Men samtidig kan man inte låta bli att känna sympati för den kaxiga unga flickan som vägrar låta någon sätta sig på henne. Utom en gift karl. Förstås. Suck. Hon åker ut och in på kvinnofängelset Hinseberg och skildringen därifrån är  svart, absurd och underhållande.

Snor

Bengt-Erik Engholm, Jojo Falk

Natur & Kultur, 6–9 år

BARN Visste ni att när man är förkyld kan det bildas nästan fyra liter snor under ett dygn!

Lika mycket som fyra mjölkpaket. Men snor kan vara bra också. Tillsammans med näshåret fungerar det som ett filter så att damm och smuts inte hamnar i lungorna.

Fast vad innehåller snor? Och är det

farligt att peta sig i näsan och att äta snorkråkor? En faktatät bok med roliga teckningar som ger svar på många frågor vetgiriga barn brukar ställa.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN