Mejla

Lena Mellin

Fyra vinnare och fyra förlorare i valet om 20 dagar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Fyra vinnare och fyra förlorare. Så ser det ut att bli i riksdagsvalet om bara tjugo dagar.

Största förloraren är Socialdemokraterna som ser ut att gå mot sitt sämsta val någonsin enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio.

Mindre än tre veckor återstår till valdagen och den ser ut att bli en glad tillställning för fyra partier och en ledsam för fyra andra.

De partier som har större stöd nu än i valet för fyra år sedan är Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna.

Förlorarkvartetten består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Liberalerna.

Socialdemokraterna, som tappar marginellt i den här mätningen, ser ut att gå mot ett katastrofval. Det hittills sämsta valresultatet under Sveriges demokratiska historia gjorde partiet 2010 då 30,7 procent lade sin röst på Stefan Löfvens parti.

Nu ligger stödet under 25 procent och det syns inga tendenser till att det skulle lyfta.

Men det usla valresultatet behöver inte betyda att Stefan Löfven måste avgå som statsminister. Just nu är visserligen Alliansen marginellt, 0,7 procentenheter, större än de tre rödgröna partierna. Men på valdagen kan det vara tvärtom och då skulle Stefan Löfven kunna regera vidare om han vill det. Och det vill han nog.

För hans utmanare om statsministerjobbet, Ulf Kristersson (M) ser det inte heller så muntert ut. Stödet ökar svagt i den här mätningen men ligger fortfarande under 21 procent.

Moderaterna ser därmed ut att gå mot sitt sämsta valresultat sedan genomklappningen 2002. Då lade 15,3 procent av väljarna sin röst på dem.

De övriga förlorarpartierna, Liberalerna och Miljöpartiet, ser båda ut att bli kvar i riksdagen sedan de gröna fått en senkommen skjuts av den heta och torra sommaren. I den här mätningen passerar de den psykologiskt viktiga femprocentsnivån som partiet befunnit sig på fel sida om under väldigt lång tid.

Det förefaller som om de gröna hanterat en del av sin kris genom att placera Gustav Fridolin i garderoben. Just nu är det Isabella Lövin som plockas fram i alla sammanhang.

Hon representerade sitt parti i Dagens Industri och Expressens partiledardebatt i förra veckan, deltog i SVT:s partiledarutfrågning i går kväll medan Fridolin kommer att vara med i Aftonbladets partiledardebatt nästa vecka.

Över till vinnarna. Vänsterpartiet ser ut att göra sitt bästa val på 20 år och det beror sannolikt på att Jonas Sjöstedt och hans partivänner, trots budgetsamarbetet, kunnat attackera regeringen från vänster. På den kanten är de ganska ensamma.

Centerpartiet kommer sannolikt göra sitt bästa val på de senaste decennierna. Men det kommer inte att gå lika bra som det såg ut att göra under förra våren. Moderaternas ledarkris, som till slut ledde till Anna Kinberg Batras avgång, pressade upp stödet för Annie Lööfs parti till 13,6 procent i juni 2017. Nu ligger det på 8,5 procent.

Kristdemokraterna ligger i Aftonbladet/Inizio högre än i de flesta andra mätningar. Blir valresultatet 5,2 procent, som den här mätningen säger, har Ebba Busch Thor lyckats vända den nedåtgående trend som partiet befunnit sig i sedan 1998.

Stödet för Sverigedemokraterna har dubblerats i varje riksdagsval sedan 2006. Men så kommer det inte att bli den här gången. Däremot kommer SD att göra ett bra val och öka med minst fem procentenheter.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu gör partiledarna upp – följ valets viktigaste debatt här

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Opinionsundersökningar

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Socialdemokraterna

Moderaterna

Politik