Ge männen medalj för dagishämtning

Men nu är det väl ändå dags att vi gör något åt det här?

Det var i mitten av veckan som tabellerna kom. SCB har sysselsatt 2 294 medborgare som har fört dagbok, på regeringens beställan. Först de goda nyheterna: kvinnor hemarbetar 14 minuter mindre än år 2000, män hemarbetar 11 minuter mer.

Men så de dåliga nyheterna: kvinnor ägnar fyra timmar åt hemarbete per dag, män tre timmar och en kvart. För vissa aktiviteter är statistiken direkt chockerande:

Män stryker bara fyra minuter om dagen, kvinnor 14.

Å herreje!

Det är ”ett stort problem”, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Nya lagar krävs, säger Håkan Juholt. Dagens Nyheter viger en helsida flerfärgad grafik åt saken. Skötsamma småbarnspar, som fyllt i dagboken enligt regeringens order, dyker upp i tv-rutan och ber om ursäkt. De försöker verkligen. De vill uppfylla de politiska planmålen för könsneutral strykning, disk och bäddning. Men på något sätt blir det ändå lite skevt. De behöver hjälp.

Jag har en idé om hur ”vi”, det vill säga staten, ska göra det.

Den ryska medaljen hette Ordern för moderlig ära, den tyska Hederskorset för den tyska modern och den franska – som fortfarande delas ut – Medaljen till den franska familjens ära.

Ryska mödrar skulle föda nio barn för att få den högsta ordensgraden. Tyska mödrar skulle vara rasrena och ha fött minst åtta barn för att tilldelas guldkorset. Lika många barn kräver fransmännen för högsta medaljklass, men sedan 1983 kan även män få medaljen, om de deltagit

i uppfostran av barnen.

Man ska inte underskatta övervakningskameror, strafflagstiftning, fotbojor och annat sådant som kan bidra till att komma åt det stora problemet med ojämställd stryktid. Men morötter är också viktigt. Vi har självklart helt andra värderingar, åtminstone i jämställdhetsfrågor, än Stalins Sovjet och Hitlertyskland. Men de var inte rädda att låta politiken gripa in i familjen och varför inte ta fasta på det positiva, när vi ska göra samma sak? Se på Frankrikes könsneutrala medalj.

Medaljer för manlig dagishämtning och kvinnliga däckbyten, att fästa på Ipadfodralet, kunde bli en viktig statussymbol bland unga par.

Eller så löser vi vår egen arbetsfördelning som vi vill, genom att tala med den vi gift oss med. Och slutar tala med SCB.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM