Mejla

Lena Mellin

…och därför blir Jonas Sjöstedt inte minister – oavsett hur det går i valet

HYTTER MED FINGER ÅT VINSTER Sjöstedt står fast – vinster ska inte få tas ut ur företag som drivs med skattemedel. Stefan Löfven å sin sida har slagits som en tiger mot ett vinstförbud. Två ståndpunkter som är svåra att förena.
HYTTER MED FINGER ÅT VINSTER Sjöstedt står fast – vinster ska inte få tas ut ur företag som drivs med skattemedel. Stefan Löfven å sin sida har slagits som en tiger mot ett vinstförbud. Två ståndpunkter som är svåra att förena.

KOLUMNISTER

Sorry, Jonas Sjöstedt. Det blir ingen ministerpost.

I alla fall om du inte likt ­profeten kan flytta på berg.

Vid en eventuell rödgrön ­regering efter valet i höst siktar Jonas Sjöstedt på att bli minister. Det avslöjade han i Aftonbladets partiledarintervjuer i söndags.

Men det blir sannolikt ingen statsrådspost för Vänsterledaren. Anledning: Hans benhårda krav på förbud mot vinster i välfärdsföretag som drivs med ­skattepengar.

Kravet var ett genomgående tema i inledningstalet på ­Vänsterpartiets kongress i Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Vi regerar gärna med socialdemokrater och miljöpartister. Men inte till vilket pris som helst. Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik, slog Jonas Sjöstedt fast i sitt tal.

På Socialdemokraternas ­partikongress förra året slogs Stefan Löfven som en tiger mot ett vinstförbud. Han ville inte på några villkors vis att kongressen skulle ställa sig bakom ett beslut om det.

Han fick som han ville. I stället bestämde sig Socialdemokraterna att fokusera på kvaliteten och införa en rad nationella kvalitetslagar om exempelvis personaltäthet.

Resonemanget går ungefär så här: Om man skärper kraven på kvalitet i vård, omsorg och utbildning så kommer inte före­tagen som driver dessa skatte­finansierade verksamheter att gå med någon större vinst. Det räcker helt enkelt inte skol- ­eller vårdpengen till för.

Det tycker inte Jonas Sjöstedt är tillräckligt långtgående.

– Nej, det är inte det. Det finns inget krav på att vinsterna ska återinvesteras.

För att ni ska sätta er i samma regering som Socialdemo­kraterna krävs alltså att de backar från sitt ­kongressbeslut?

– Varje parti ska ha genomslag för ­någon hjärtefråga och det här är vår.

Jonas Sjöstedt är alltså inte ­beredd att backa. Vinster ska ­inte få tas ut ur företagen som drivs med skattemedel. I en ­sådan regering sitter inte han.

Socialdemokraterna talar om en ”begränsning” av vinsterna (som oftast är låga i välfärds­företagen). Men det ska alltså ske automatiskt genom att kvalitetskraven höjs. Inte genom ett lagförbud för ägarna att ta ut en del av överskottet.

Hur dessa ståndpunkter ska kunna förenas i en regeringsförklaring är för mig obegripligt. ­Jonas Sjöstedt är inte beredd att backa och Stefan Löfven kan knappast negligera ett kongressbeslut.

Därför ser det inte ut att bli ­någon ministerpost för ­Jonas Sjöstedt, ens vid en rödgrön ­valseger. Trots att han gärna vill att Vänsterpartiet ska bli ett ­regeringsparti.

Och vad tycker då ­Miljöpartiet i denna ­infekterade fråga? ­Ungefär som Vänsterpartiet. Skattebetalda välfärds­företag ska ­inte ­dela ut vinst. Eventuell vinst ska stanna i verksamheten.

Men de är inte lika benhårda i sin uppfattning som ­Vänsterpartiet och kanske kan rucka på sig i utbyte mot en annan godbit.

I senaste Afton­bladet/United Minds var Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans lika stora som de fyra allianspartierna. Löfven klarar sig alltså utan Sjöstedt, som det ser ut nu.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin