Skolverkets logik är helt oförståelig

Foto: Problemet med för stora barngrupper oroar föräldrarna i landet.
KOLUMNISTER

Viss typ av logik förstår jag mig över huvud taget inte på. Skolverkets, till exempel. I onsdags offentliggjorde de sina nya riktlinjer för storleken på barngrupperna i barnskolan. Inga alls, var det nya. Riktlinjer, alltså.

Med den märkliga motiveringen att så himla få förskolor följde den förra rekommendationen om max 15 barn per grupp, så väljer man nu att helt skippa rekommendation. Lite grann som att folk­hälsoinstitutets skulle skippa sina rekommendationer om måttlig alkoholkonsumtion eftersom i stort sett inte en käft följer dem.

Trots att stora barngrupper är ett jätteproblem över landet och är det som föräldrar med rätta mest oroar sig över. De så kallade småbarnsgrupperna består av barn från noll till tre år och av de grupperna har antalet med 17 barn eller fler nästan fördubblats bara de senaste åren. Förstår ni hur lång tid det tar för tre pedagoger att klä på 17 ettåringar vinterkläder. Att få 17 småttingar att äta. För att inte tala om att sova. Det går helt enkelt inte.

Skolverket menar att man inte kommer åt problemet med en siffra, de utgår hellre från barnens bästa. Kvalitet skall vara ledordet. Därför ska varje förskola göra en så kallad barnkonsekvensanalys, där behoven hos varje barngrupp skall tillgodoses.

De menar vidare att vissa barngrupper borde bestå av färre än 15 barn. Så långt låter det ju fint och vettigt. Men varför man ska skippa maxantalet barn per grupp förstår jag fortfarande inte.

Den förra rekommendationen tog nämligen precis lika stor hänsyn till att barngrupperna i förskolan skulle utformas efter behov, men med det mycket hänsynsfulla tillägget att en förskolebarngrupp inte skulle innehålla fler än 15 barn. 15 barn har aldrig varit ett minimum, hur nu Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket, kan ha fått för sig det.

Experterna är nämligen ense i den här frågan, all forskning som hittills gjorts på området visar slutsatsen att förskolebarn inte mår bra av att vara i större grupper än 15. Småbarnsgrupperna bör inte vara större än 10 barn.

Det enda rimliga förklaringen till Skolverkets nya ickebefintliga rekommendation måste vara att skyla över de stora nedskärningar som gjorts i barnomsorgen de senaste 10 åren.

I stället för att ta bort rekommendationen så borde den bli lag för att skydda våra barn.

Himmel

Jul. Älskar högtiden, nästan ännu mer för att den väcker så mycket hat hos vissa.

Helvete

Snålt av MTG att inte bjuda sina praktikanter på julfest. Snålt av alla storföretag som gör jättevinster att snåla på timavlönades rätt att känna sig lika delaktiga som alla andra.

ARTIKELN HANDLAR OM