Mejla

Oisín Cantwell

Nådastöten för Lundsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Internatskolan Lundsberg i sin nuvarande form stängs sannolikt för gott.

Att ledningen skulle lyckas övertyga Skolinspektionen att pennalismen och mobbningen kommer att upphöra är inte troligt.

Det har bara hänt en gång tidigare att Skolinspektionen tar till en så drastisk åtgärd som "omedelbart verksamhetsförbud".

Det var dessvärre ett nödvändigt beslut, då ledningen bevisligen inte har lyckats komma till rätta med alla de problem som finns.

Att två elever förts brännskadade till sjukhus efter en så kallad nollning är nämligen ingen engångsföreteelse.

Generation efter generation av elever har vittnat om hur de har kränkts av äldre ungdomar, fysiska och verbala hot, förnedrande uppdrag.

Mobbning förekommer även i kommunala skolor. Men på Lundsberg har det satts i system. Eller som Skolinspektionen uttrycker det i sin tillsynsrapport: det "har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla".

En annan skillnad mellan internatet och vanliga skolor och är att många av eleverna på Lundsberg vistas på skolan dygnet runt. Ungdomarna befinner sig långt ifrån föräldrar och hemmets trygghet.

Så sent som i våras avslutade Skolinspektionen en granskning av pennalismen på Lundsberg sedan ledningen lovat att genomföra en lång rad åtgärder för att komma till rätta med problemen. Vi vet alla hur det gick.

Kommer rektor Staffan Hörnberg och styrelsen att än en gång lyckas övertyga myndigheten om att skolan är något så när säker för eleverna?

Vid presskonferensen nu under eftermiddagen sa Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler med tydlig pessimism att det finns en "teoretisk möjlighet" för att sådana garantier kommer att ges.

Men ledningens agerande sedan ännu en grov misshandel har avslöjats imponerar inte. Styrelsen beskriver övergreppet som "en olyckshändelse" och rektorn har vare sig visat sig på skolan eller svarat på frågor.

Det är svårt att se hur Lundsberg ska bära sig åt för att som internat kunna öppna igen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN