Mejla

Lena Mellin

Busfräckt, Moderaterna!

KOLUMNISTER

Moderaterna är inte längre Sveriges nya arbetarparti. De är Sveriges absolut enda arbetarparti.

Busfräckt? Självklart.

För åtta år sedan, ett drygt år före valvinsten 2006, presenterade Moderaterna en ny affisch. På den stod det, på lila botten och med den dåvarande Moderatlogotypen, ”Sveriges nya arbetarparti”.

Det var uppkäftigt och det signalerade att Moderaterna hade förstått att för att vinna val gäller det att närmas sig med den stora, arbetande medelklassen.

Nu tar de ytterligare ett kliv i samma riktning. I en av partiets två nya loggor heter det ”Nya M - Sveriges arbetarparti”. Moderaterna är alltså inte längre det nya arbetarpartiet. Det är arbetarpartiet. Punkt.

Busfräckt, såklart. Men också ganska roligt. Det är en blinkning som sällan ses i politiken men som den inte mår illa av på minsta sätt.

Bakgrund. Socialdemokraternas traditionella namn är Sveriges socialdemokratiska arbetarepartiet. De gör anspråk på att företräda landets arbetares intressen. Det var också facken som var drivande i att bilda S-partiet. De ville ha en politisk plattform också.

På den arenan fick S agera ganska solo, ända till den lila M-affischen.

Moderaterna hävdar inte att de är ett intresseparti för arbetare. De påstår att de är ett intresseparti för arbete och skrev i sitt nya idéprogram 2011 in att Moderaterna är Sveriges enda arbetarparti. Arbete är viktigt för hela samhället - och för individen. Det ger skattepengar till välfärden och det ger pengar till de egna plånboken.

Det resonemanget ställer även Socialdemokraterna helhjärtat upp på. Eller som dåvarande S-ledaren Mona Sahlin brukade säga, vi måste arbeta mer.

I slutet av nästa vecka har Moderaterna partistämma. Under fyra dagar ska ombuden klubba partiets nya politik. Dagarna kommer också att användas för att peka framåt i stället för att gnissla över de dalande opinionssiffrorna. Lanseringen av de nya partiloggorna är ett led i den strategin.

2005 visade moderaternas egna opinionsmätningar att LO-gruppen tyckte att det är viktigt att det lönade sig att arbeta. Eftersom en inbrytning där var viktig för att vinna valet kallade man sig inte bara det då nya arbetarpartiet utan lovade också att sänka skatten mest för låg- och medelinkomsttagare.

Det gav resultat. Då.

Nu tycks Fredrik Reinfeldt och Moderaterna hoppas på en repris. Med det enda arbetarpartiet i partiloggan och ett femte jobbskatteavdrag på ingång. Varför ändra på ett en gång vinnande koncept?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin